Juli 2014: zeer warm en kletsnat

04 juni 2020, 19:55

Juli 2014 stond in het teken van hitte en wateroverlast. Het was met een gemiddelde maandtemperatuur van 19,8 (tegen 17,9 normaal) de op vijf na warmste julimaand sinds 1901! Op veel plaatsen verliep de maand zeer nat met meer dan 100 mm regen. Talrijke plekken in het midden en zuiden van het land hebben zelfs hoeveelheden van 150 tot ruim 200 mm te verwerken gekregen.

Stabiliteit ver te zoeken

Van een lange periode met stabiel zomerweer was deze maand geen sprake. Zuidelijke stromingen brachten ons met regelmaat zeer warme en vochtige lucht. De hitte ging dus vaak gepaard met regen- en onweersbuien. Desondanks kregen we de zon, met 220 zonuren gemiddeld over het land, ongeveer even vaak te zien als normaal. Dit kenmerkt dat de buien vaak hevig maar kort waren.

Buien, buien en nog eens buien

Tijdens de eerste week van de schoolvakantie, op 8 en 9 juli, viel de regen vooral in het zuidoosten van het land met bakken tegelijk uit de lucht. De dagen daarna stonden in het teken van zogenaamde “Pulse Storms”. Dit zijn buien die, bij gebrek aan stroming, stil blijven hangen boven één plek en in korte tijd zeer veel regen achterlaten. Dit type buien zouden we deze maand nog vaker te verwerken krijgen.

De meeste neerslag viel echter op maandag 28 juli. Hevige regen- en onweersbuien veroorzaakten in grote delen van het land wateroverlast. De problemen waren het grootst in een strook over het midden van het land. In Alphen aan de Rijn overstroomde de dijk van een boezem, nadat er 180 mm neerslag was gevallen. Op de Veluwe viel 130 mm in een tijdsbestek van anderhalf uur!

Meer dan 200 mm regen en droogte in het noordwesten

Op verschillende plaatsen in het land is de neerslagsom van 200 mm overschreden. Het natst was het in Capelle (Noord-Brabant) met 235 mm. Terwijl de maand in grote delen van het land als kletsnat de boeken ingaat, was het op de Waddeneilanden en in het noordwesten van Friesland zeer droog. Op sommige plaatsen viel nog geen 20 mm, terwijl circa 70 mm voor die regio normaal is. Ook in de zuidwestelijke delen van Zuid-Holland was het droog. Gemiddeld over het land kwam de neerslagsom uit op 95 mm tegen 78 normaal.

On-Hollands zomerweer

Wisselvallig zomerweer met regelmatig buien zijn we in Nederland wel gewend, maar van typisch Hollands zomerweer was geen sprake. De temperatuur lag daarvoor op een te hoog niveau. Hoge luchtvochtigheid zorgde op meerder dagen voor broeierige omstandigheden. Slechts op drie dagen kwam de temperatuur in De Bilt niet boven 20 graden, terwijl dit in een normale juli negen keer niet gebeurt. Het aantal zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) kwam uit op 14 tegen 9 normaal.

Tropische hitte

Op 18 en 19 juli verkeerden we in tropisch hete lucht. Daarmee beleefden we de eerste twee officiële tropische dagen van 2014 (maxima van 30 graden of meer). In de regio Twente bleef het nog een dag langer tropisch warm, waardoor sprake was van een regionale hittegolf! In de periode rondom deze hete dagen was het overigens ook al zeer warm. Er werd gewaarschuwd voor hittestress tijdens de Vierdaagse en de overheid zette het nationale hitteplan in werking. Veel mensen zochten verkoeling aan de kust en genoten van het hoogzomerse weer, de plaknachten voor lief nemend.

Foto voorpagina: Wateroverlast te Soest op maandag 28 juli 2014; Sander Loos

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven