De meteorologische zomer van 2014 was gemiddeld over het land een van de natste sinds 1906, maar een top-10 notering zat er niet in. De zomerhoeveelheid neerslag is gemiddeld over het land uitgekomen op 272 mm tegen 225 mm normaal. Daarnaast was het vrij warm en vrij zonnig.
Neerslagrecord in Maastricht en Eindhoven, droogte in het noorden
Lokaal was het uitzonderlijk nat met op de Veluwe en in Zuid-Limburg hoeveelheden boven 400 mm. In Maastricht werd het neerslagrecord verbroken. Deze zomer viel er 474 mm. Het oude record stamt uit 2007 en stond op 377 mm. De neerslagmetingen in Maastricht zijn begonnen in 1957. Ook in Eindhoven werd met 327 mm een nieuw neerslagrecord gevestigd. Het oude record dateerde uit 1985 en bedroeg 302 mm.
Tegelijkertijd verliep de zomer in het noorden van het land droog. Zo viel in Eelde slechts 163 mm regen tegen 222 normaal en in Leeuwarden 196 mm tegen de gebruikelijke 225. De lage zomerhoeveelheid neerslag in het noorden komt vooral op conto van de regionaal (zeer) droge julimaand.
Neerslag gemiddeld over het land in 2014 en volgens de normaal (klimatologie 1981-2010)
Juni gemiddeld droog, plaatselijk nat
In juni, de eerste maand van de meteorologische zomer, was het gemiddeld over het land nog droog met 47 mm tegen 68 normaal. Toch was het plaatselijk nat met meer dan 100 mm regen! Vooral in het noorden en zuiden trokken van tijd tot tijd zware buien met onweer en hagel over. Pinkstermaandag kwam het voor Limburg zelfs tot code rood in verband met zwaar onweer. Daarnaast was het vrij warm en vrij zonnig.
Juli juist landelijk kletsnat en regionaal zeer droog
De regenmeter werd deze zomer vaak goed gevuld.
Juli werd gekenmerkt door tropische hitte en wateroverlast. De zon scheen even vaak als normaal, maar in de hete en onstabiele lucht ontstonden regelmatig hevige onweersbuien. Gemiddeld over het land viel 94 mm tegen 78 normaal, maar op diverse plaatsen werd de 200 mm overschreden. Het natst was het in Capelle (Noord-Brabant) met 235 mm. Tegelijkertijd was het op de Wadden, in Noordwest-Friesland en in het zuidwesten van Zuid-Holland droog tot zeer droog. Plaatselijk viel slechts 20 mm.
Een van de natste augustusmaanden ooit
In augustus werd het nat en zeer koel. We beleefden de koudste augustus sinds 1993 en noteerden we een gedeelde tiende plaats in de lijst met natste augustusmaanden. Waar het in juli nog een combinatie was van hitte en stevige buien, draaide het in augustus vaak uit op herfstachtige omstandigheden. Vooral op 25 en 26 augustus was het in het midden en zuiden van het land erg nat. Het neerslagtotaal gemiddeld over het land is uitgekomen rond 131 mm.
Vrij warm en vrij zonnig
Na de eerste twee zomermaanden (juni en juli) leek de zomer hard op weg om een van de warmste sinds de start van de metingen te worden. De aanvoer van koude lucht in augustus kostte de zomer een top-10 notering qua warmte. De gemiddelde zomertemperatuur kwam uit rond 17,4 graden tegen 17,0 normaal. Begin augustus lag de gemiddelde zomertemperatuur nog op ruim 18 graden. De koele augustusmaand trok de gemiddelde zomertemperatuur echter flink omlaag. Juli was nog de op vijf na warmste sinds 1901.
De zon scheen deze zomer met circa 651 uren meer dan de gebruikelijke 608. In juni scheen de zon 227 uur tegen 201 normaal, in juli 222 tegen 212 normaal en in augustus 203 tegen 195 zonuren. De titel “vrij zonnig” dankt de zomer dus vooral aan de eerste zomermaand.
Foto’s: Jannes Wiersema