Januari was een koude wintermaand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 1,6 graden tegen 3,1 normaal. Sinds 2010 verliep januari niet meer zo koud. In 2010 was januari echter veel kouder met gemiddeld -0,5 graden. Met gemiddeld over het land 87 uur zon tegen 62 normaal was het zeer zonnig. In het verleden is slechts zeven keer een zonnigere januari gemeten. 2009 is met 95 zonuren recordhouder. Landelijk gemiddeld was het met 67 mm regen iets droger dan normaal (73 mm).
In het oosten was het overigens flink kouder met op weerstation Twenthe een gemiddelde januaritemperatuur van slechts 0,2 graden. Langs de westkust was het gemiddeld 2,6 tot 2,9 graden.
Uiteindelijk kwam de temperatuur in De Bilt 17 keer onder het vriespunt uit tegen 13 keer normaal. Op 9 dagen vroor het matig (minima beneden -5 graden), terwijl dat normaal 4 keer gebeurt. Strenge vorst (minima beneden -10 graden) kwam in De Bilt niet voor. Gemiddeld vriest het eens in de zes jaar een aantal keer streng in De Bilt. Alleen in Twenthe kwam het deze maand wel tot strenge vorst, zelfs twee keer.
Nieuwjaarsdag met ijzel
De eerste dag van het jaar begon met ijzel en sneeuw, daarvoor werd in het oosten en zuiden van het land code oranje afgegeven. De dagen daarna hield de gladheid in de nachten aan, terwijl de temperatuur overdag ruim boven het vriespunt lag. Geleidelijk werd het kouder en op 6 januari werd op weerstation Twenthe (nabij Enschede) strenge vorst gemeten met -10,2 graden. Dat was voor deze winter de eerste strenge vorst.
Ook was 6 januari officieel de eerste ijsdag van het jaar en de tweede van de winter, de temperatuur bleef in De Bilt op -0,3 graden steken. Een dag later kreeg het hele land te maken met ijzel, waardoor opnieuw code oranje werd afgegeven. De dagen daarna werd het een stuk zachter. In de kustprovincies kwamen zware windstoten voor, in Tholen (Zeeland) werd een windstoot gemeten van 90 km/uur.
Lange winterse periode met 10-15 cm sneeuw in oosten
Op 12 tot en met 15 januari werden de buien winters van karakter. In de nacht van 12 op 13 januari viel zelfs een laag sneeuw in het binnenland. In een strook vanaf het Rivierengebied, via de Veluwe en de Achterhoek, naar Twente en Salland viel lokaal 10 tot 15 cm sneeuw. Ook tijdens de winterse buien kwamen soms (zeer) zware windstoten voor en waaide het stormachtig aan de kust. Op 13 januari kwam het in Hoek van Holland tot storm, 9 Bft. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware windstoot van 112 km/uur.
Teruglezen: sneeuw en gladheid (Weeronline LIVE)
Tussen 16 en 27 januari stroomde met een (zuid)oostenwind koudere lucht over ons land. De temperatuur lag overdag rond of enkele graden boven het vriespunt, maar op sommige dagen bleef het ook overdag vriezen. De nachten waren koud met lichte tot matige vorst. Op 23 januari daalde de temperatuur op weerstation Twenthe naar -10,8 graden, de tweede nacht van deze winter met lokaal strenge vorst.
De bittere winterkou ging langs ons land heen over Centraal- en Oost-Europa en de Balkan. In Zuid-Duitsland, -Frankrijk en de Alpenlanden was het de koudste januari in 30 jaar.
Uiteindelijk kon in ons land op verschillende plaatsen worden genoten van schaatsen op natuurijs. In het oosten van het land lag op 16 dagen een sneeuwdek. Af en toe kwam dichte mist voor en viel uit deze mist wat lichte sneeuw.
Zacht, nat en somber slot van zonnige maand
Vanaf 28 januari ging de temperatuur snel omhoog, in Woensdrecht (Noord-Brabant) werd met 11,3 graden de hoogste temperatuur van deze maand gemeten. De laatste dagen van de maand zijn somber, maar tijdens de koude periode scheen de zon vaak uitbundig.
De hoeveelheid neerslag kwam gemiddeld over het land 8 mm lager uit dan normaal. Tijdens de koude periode viel weinig neerslag, maar in de avond en nacht van 12 op 13 januari werd in het midden en zuiden op veel plaatsen meer dan 30 mm gemeten. Hevige regenval ging geleidelijk over in sneeuw. Ook op 30 januari was het nat, met op grote schaal 5-10 mm regen.
Foto: Tonny Morsink, De Lutte