weeronline

Kletsnatte midzomermaand had toch een normale temperatuur

04 maart 2021, 14:22

Weeroverzichten

Juli was een bijzonder natte zomermaand. Na een zomerse start werd het geleidelijk steeds natter en koeler. Gemiddeld over het land kwam het neerslagtotaal uit op 124 mm. Daarmee was het de natste julimaand sinds 2011, toen gemiddeld 140 mm viel. In het noordoosten was het de natste juli sinds het begin van de metingen met in Eelde 181 mm! Normaal valt in juli 78 mm. De zon scheen landelijk gemiddeld 207 uur tegen 212 normaal en de temperatuur was exact normaal met in De Bilt 17,9 graden.

Juli 2017 grossiert in plensbuien. De maand begon in het zuidwesten nog met een enorm neerslagtekort van 200-240 mm. Toch kwam het regionaal al tot felle onweersbuien en in de loop van de maand werd het steeds natter. Uiteindelijk viel in delen van Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Brabant, Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en in de Achterhoek 150 tot 190 mm!

Nieuw regenrecord in delen van Groningen en Drenthe

In het Groningse Froombosch viel 218 mm, in Sappemeer 226 mm en in Onnen 235 mm, bijna 3 keer de maandsom! Op weerstation Eelde (Drenthe) viel 181 mm. Sinds het begin van de metingen op dat weerstation in 1906 was het niet eerder zo nat in juli! Het record was 160 mm in 1988. Iets verderop in Assen viel 198 mm en in Flevoland kwam Urk op 191 mm uit.

In de Kop van Noord-Holland, op Texel en Vlieland en lokaal in Midden-Limburg viel te weinig neerslag met 60-70 mm. In Den Helder en Den Oever viel slechts 59 mm. Het neerslagbeeld is dus zeer grillig, over een korte afstand zijn soms grote verschillen te vinden.

Wolkbreuken stoppen voorjaarsdroogte

Op 1 juli werd in delen van Brabant lokaal 30 mm in de regenmeter afgelezen en op 6 juli kwam het in delen van Noord- en Zuid-Holland tot zware buien met daar plaatselijk ruim 30 mm. Op 7 juli kwam het in de Achterhoek tot noodweer met fel onweer, hagel en wateroverlast. In Hengelo waaiden enkele bomen om en in Ruurlosebroek viel 29 mm binnen een half uur. Op 10 juli viel in delen van Drenthe en Groningen ruim 40 mm.

Op 12 juli was het in het hele land kletsnat. De meeste regen, 30-50 mm, viel in Zeeland, Noord-Brabant, het Rivierengebied en Noord-Limburg. Lokaal werden zelfs hoeveelheden van 50-70 mm gemeten. In Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee) viel 72 mm en in Haamstede (Zeeland) werd maar liefst 96 mm opgevangen! Ter vergelijking, normaal valt in heel juli gemiddeld over het land 78 mm regen.

In De Bilt viel 132 mm tegen 81 mm normaal.

Frisse nachten gevolgd door tropische hitte en nieuwe onweersbuien

Na een zomerse start van juli ging de temperatuur vanaf 11 juli naar beneden. Overdag lag het kwik rondom 20 graden en ook de nachten werden gevoelig frisser. De nacht naar 9 juli was al fris met in Eelde 7,1 graden en in de Schoorlse duinen is zelfs 2,0 graden gemeten! Ook de nacht naar 13 juli was niet warm met op weerstation Twenthe (nabij Enschede) 5,1 graden. Beide nachten kwam het kwik aan de grond lokaal in de buurt van het vriespunt. De eerst helft van juli is dit nog niet bijzonder.

Vanaf 18 juli kregen we een aantal dagen met onstabiele en warme lucht te maken. Het was dan ook afzien voor wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Op de 19de werd het in De Bilt met 29,4 graden de warmste dag van de maand. Weerstation Twenthe mat deze dag maar liefst 32,1 graden. Al snel ontstonden stevige regen- en onweersbuien met hagel. Zeer lokaal viel 20-40 mm, maar er waren ook veel plaatsen die het droog hielden. Het KNMI gaf code oranje uit voor de onweersbuien. Verder kwam het op zes andere dagen tot code geel voor onweer.

In De Bilt was de gemiddelde julitemperatuur 17,9 graden tegen 17,9 normaal.

Juli eindigt buiig en koel met soms mooie dagdelen

Vanaf de 23e ging de middagtemperatuur weer naar beneden naar 18-24 graden en daarmee was het iets frisser dan normaal. Regelmatig vielen stevige buien, maar er waren soms ook dagdelen waarin het droog was en de zon flink scheen. Wel waaide het stevig.

Op 20 juli viel in Groningen en Drenthe lokaal 30 mm. Twee dagen later was het opnieuw raak met in Oost-Groningen ruim 30 mm. Op 24 juli trokken in de ochtend zware buien heel langzaam over met name Zeeland. Er viel 80 mm in Vlissingen en 56 in Middelburg! Later op de dag ontstonden in de Achterhoek en Zuid-Limburg zware buien die wateroverlast veroorzaakten. In Borculo viel in korte tijd 41 mm.

Ook het slotweekend was nat. Op 28 juli viel in het Groningse Roodeschool 22 mm in korte tijd en 29 juli viel in een strook van Zeeland naar Groningen op grote schaal 20 tot 45 mm. In Noordbroek (Groningen) viel zelfs 57 mm en in Assen 50 mm. Mede door deze neerslag is juli in delen van Groningen en Drenthe recordnat geworden.

Geen hoogzomer, maar ook geen slechte zomermaand

Het aantal dagen boven 20 graden kwam in De Bilt uit op 27 en dat is ruim boven de norm van 22 warme dagen. De teller van het aantal zomerse dagen bleef echter op 5 staan. Normaal telt juli 9 dagen met 25 graden of meer. Aan zee kwam het slechts tot 2 zomerse dagen tegen 3-6 normaal. In Limburg kwam het tot 14 zomerse dagen en dat is zelfs 3 dagen meer dan de norm daar. Tropische temperaturen kwamen alleen op 19 juli voor in het oosten en westen van het land. Opvallend was dat het langs de westkust wel tropisch werd, maar in De Bilt niet. Normaal telt het westen 0 tropische dagen, het midden 2 en het zuidoosten 3. In juni was er nog een fors overschot aan zomerse en tropische dagen.

Een gemiddelde temperatuur van 17,9 graden is zeker niet koud en slechts een fractie lager dan de temperatuur van de afgelopen warme junimaand. Het langjarig gemiddelde (1971 t/m 2010) is voor juli ook 17,9 graden. Als we kijken naar alle julimaanden in De Bilt sinds 1901, dan was het slechts 27 keer warmer en maar liefst 89 julimaanden kouder! Echt koude julimaanden komen in het huidige klimaat zelden nog voor en daardoor komt ook de normaal steeds hoger te liggen.

In De Bilt scheen de zon 198 uur tegen 206 uur normaal.

Het aantal zonuren was gemiddeld over het land 207 uur en dat is rond de norm van 212 uur. In het noorden en westen scheen de zon iets meer en in het noorden en oosten iets minder. De verschillen waren niet groot; overal bleef het aantal zonuren iets achter. De zon liet het vooral afweten rond het midden van de maand en de laatste dagen. Het aantal mooi-weerdagen bleef daardoor ook iets achter met 6 tegen 7 normaal.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven