Op twee na warmste mei ooit gemeten

04 maart 2021, 14:22

Weeroverzichten

Mei is de boeken ingegaan als de op twee na warmste meimaand ooit gemeten met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 graden tegen 13,1 normaal. Alleen in 2008 en 1992 was het nog warmer met respectievelijk 15,7 en 15,6 graden. Vooral de tweede helft van de maand verliep zeer warm en zeer zonnig. De eerste tien dagen was het nog koud met enkele keren lichte vorst en flinke grondvorst. Het slot verliep uitzonderlijk heet.

In het zuidoosten verliep de maand, zoals gebruikelijk, het warmst. In Maastricht en Eindhoven was het zelfs de op een na warmste mei ooit gemeten, met op beide meetpunten 15,7 graden tegen 13,5 normaal. De records blijven in handen van 2008 met in Maastricht 16,1 graden en in Eindhoven 16,4 graden.

Het warmst werd het op 29 mei in Volkel met 33,5 graden. Dat was tevens de warmste meidag sinds 1922. De Bilt noteerde op 27 mei de eerste officiële tropische dag met 31,9 graden. Normaal behalen we pas begin juli voor het eerst de 30 graden. Slechts in vijf andere jaren was het ook al tropisch warm in mei. In De Bilt bleef het bij één tropische dag. In het zuidoosten werd de 30-gradengrens op veel stations drie keer geslecht, namelijk op 17 mei, 27 mei en 29 mei.

Ineens was het zomer in mei

De eerste lokale en de eerste officiële zomerse dag (25 graden of meer) beleefden we op 16 mei en een dag later was het dus lokaal al tropisch. Hierna werd het minder warm, maar de meeste dagen was het heerlijk lenteweer. Tijdens het hemelvaartweekend werd het hoogzomers. Het werd de warmste 27 mei ooit gemeten en op 29 mei was het niet eerder zo warm in ons land. Op 27 mei was het in vrijwel heel Nederland tropisch warm. Voor het eerst in de meetgeschiedenis passeerden Den Helder en Hoogeveen in mei de 30-gradengrens. De nacht van 28 op 29 mei koelde het in Maastricht niet verder af dan naar 18,8 graden. Niet eerder was het tijdens een meinacht zo warm in ons land.

De Bilt noteerde in totaal zes zomerse dagen tegen 3 normaal. Het aantal warme dagen (20 graden of meer) bedroeg 17 tegen 10 normaal.

Vorst aan het begin van de maand

De laagste minimumtemperatuur bedroeg in De Bilt -0,1 graden en werd gemeten op 10 mei. Vorst in mei op gewone meethoogte komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Een dag eerder werd het in Deelen het koudst met -1,7 graden. Op 9 mei was het op 10 cm hoogte op weerstation Twenthe zelfs -6,3 graden. Bevrijdingsdag was de koudste dag van de maand met in De Bilt een maximumtemperatuur van slechts 11,1 graden. Bevrijdingsdag was daarmee ook kouder dan Kerst. In Hoogeveen werd het die dag zelfs slechts 9,3 graden.

Aan de zonnige kant en zeer droog

Het aantal zonuren bedroeg gemiddeld over het land uit op 232 uur tegen 213 normaal. Opmerkelijk is dat de regionale verschillen klein waren. De kustgebieden zijn normaal het zonnigst, maar dit keer scheen de zon in Maastricht zeven uur meer dan in Vlissingen en ongeveer evenveel als in Den Helder en Hoek van Holland. Aan zee was het dan ook slechts 15 uur zonniger dan gebruikelijk, terwijl Maastricht circa 45 uur meer de zon zag dan normaal.

De maand verliep droog met slechts af en toe een stevige regen- of onweersbui. Er viel gemiddeld over het land 35 mm neerslag tegen 61 normaal. Tijdens het zeer warme en zonnige weer in de tweede helft van de maand verdampte bovendien veel bodemvocht. De droogte in de natuur resulteerde in enkele natuurbranden. Onweersbuien zorgden slechts lokaal voor verlichting van de droogte en voor een iets kleiner natuurbrandgevaar.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven