De gemiddelde temperatuur over de meteorologische zomer (juni, juli, augustus) is uitgekomen op 17,7 graden tegen 17,0 normaal. Daarmee is deze zomer geëindigd op de tiende plaats in de lijst van warmste zomers sinds 1901. Deze notering kwam volledig door de recordwarme juni. In juli was de temperatuur normaal en in augustus was het iets kouder dan gebruikelijk. Juist tijdens de vier weken (22 juli tot en met 20 augustus) waarin alle scholen zomervakantie hadden ontbrak het aan zomerse dagen.
De zon scheen deze zomer gemiddeld over het land 635 uur tegen 608 normaal. Aan zee was het zoals gebruikelijk een stuk zonniger dan in het oosten. Het verschil tussen west en oost was dit keer nog wat groter. Zo scheen de zon in Vlissingen 704 uur tegen 646 normaal. In juni was het flink zonniger dan normaal. Juli verliep juist iets te somber, maar in augustus was het aan de zonnige kant.
De neerslagsom kwam landelijk gemiddeld uit op 260 mm tegen 225 mm normaal. Daarmee was het vrij nat. Juli verliep kletsnat, terwijl juni landelijk gemiddeld vrij droog was. Augustus kende, door kletsnat weer op de 30e, een normale maandsom neerslag.
Er waren flinke lokale verschillen qua neerslagbeeld. Zo noteerde Sappemeer (Groningen) alleen in juli al 226 mm regen. Over de hele zomer viel hier zelfs ruim 350 mm neerslag. Daarmee was dit een van de natste plekken van het land.
Een groot deel van juni verliep in heel Nederland droog. In St. Kruis (Zeeuws-Vlaanderen) viel zelfs slechts 13 mm. Er was ook dan ook sprake van toenemende droogteproblematiek. Eind van de maand sloeg het weer om en volgden stevige buien. Deze buien lieten Zeeland nog ongemoeid. In juli en augustus werd het juist in Zeeland flink nat. Maar ook in het noordoosten viel veel in juli veel regen. In Noord-Drenthe was het zelfs de natste juli ooit gemeten. In augustus was het in alle kustprovincies flink nat. Op Schiermonnikoog viel maar liefst 189 mm. Over de hele zomer viel hier 379 mm.
Meer warme dagen dan normaal – minder vaak zomers en tropisch
De zomer van 2017 telde in De Bilt in totaal 75 warme dagen tegen 60 normaal. De temperatuur bedroeg op 75 van de 92 zomerdagen 20 graden of meer. Juni telde veel zomerse dagen, maar in juli en vooral in augustus waren de zomerse dagen schaars. In totaal telde deze zomer 17 dagen waarop het 25 graden of meer werd. Gebruikelijk zijn dit er 21.
Tussen 19 juli en 23 augustus, midden in de zomervakanties, werd geen enkele officiële zomerse dag genoteerd. Liefhebbers van warmte kwamen er bekaaid vanaf, maar extreem koude zomerdagen bleven ons gelukkig bespaard. Het was die weken wel behoorlijk wisselvallig, wat het plannen van buitenactiviteiten soms lastig maakte. Tropisch werd het in De Bilt alleen op 19 en 22 juni. Normaal tellen juni, juli en augustus samen vier tropische dagen.
Zuidoosten en westen flink warmer dan De Bilt
In het zuidoosten was het vaker zomers en tropisch. In juni regen de zomerse dagen zich aaneen en van 17 juni t/m 23 juni kwam het in het zuiden en zuidoosten tot een regionale hittegolf! Op weerstation De Bilt werd het in die periode slechts twee keer tropisch warm en daarmee kwam het deze zomer niet tot een officiële hittegolf. De laatste keer dat dit wel lukte was in 2015.
Ook in juli en augustus was het in het zuidoosten vaker (zomers) warm dan in de rest van het land. Maastricht komt in totaal zelfs uit op 34 zomerse dagen tegen 26 normaal. Het aantal tropische dagen ligt op een normaal niveau in Limburg. In Maastricht en Arcen werd op zeven dagen een temperatuur van 30 graden of meer behaald. De hoogste temperatuur van de maand werd op 22 juni genoteerd in Arcen met 35,2 graden.
De gemiddelde zomertemperatuur in Maastricht bedroeg 18,8 graden tegen 17,5 normaal. Dat is goed voor een zesde plek in de lijst met warmste zomers. In het westen van het land werden zelfs top-5 noteringen behaald. Er werd in het westen een gebruikelijke hoeveelheid zomerse dagen genoteerd, maar het aantal warme dagen lag ver boven normaal. Zo telde Schiphol 74 warme dagen tegen 54 normaal. Alleen de zomer van 2003 telde er meer, namelijk 75. In Vlissingen kwam het tot 71 warme dagen tegen 48 normaal. 1976 telde er in Vlissingen 72 en 2003 zelfs 80.
36 dagen met code geel
Op 36 dagen van de zomer was een code geel van kracht in delen van het land. Het vaakst werd deze zomer gewaarschuwd voor onweer. Maar ook waarschuwingen voor windstoten en mist kwamen meerdere keren voor. Daarnaast werd een enkele keer gewaarschuwd voor overvloedige regenval.
In Flevoland was met 14 keer het minst vaak sprake van code geel, in Zuid-Holland met 23 keer het vaakst. Op 19 juli werd door het KNMI code oranje afgegeven voor Zeeland en Noord-Brabant in verband met de kans op zware onweersbuien.
Zomer begon met vorst aan de grond
Op 1 juni noteerde weerstation Eelde de laagste temperatuur van de zomer met op 10 cm hoogte -1,8 graden. Daarna beleefden we vrij warme Pinksterdagen. Hieronder de belangrijkste gebeurtenissen van deze zomer in chronologische volgorde op.
- 6 juni: officiële zomerstorm trok over het land
- 11 juni: uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7 gemeten
- 15 juni: niet eerder zo warm op 15 juni in Nederland; 30,6 graden in Arcen
- 21 juni: niet eerder zo warm op 21 juni in Nederland; 33,0 graden in Westdorpe
- 22 juni: niet eerder zo warm op 22 juni in Nederland; 35,2 graden in Arcen. Hoogste temperatuur van zomer 2017!
- 17-23 juni: regionale hittegolf in zuiden en zuidoosten
- 28 juni: maandsom regen in een dag
- juni: recordwarme junimaand
- 12 juli: droogte in natuur verholpen
- 14 juli: tropische hitte tijdens Nijmeegse Vierdaagse
- 24 juli: lokale maandsom regen gevallen in Zeeland
- juli: recordnatte juli in het noordoosten
- juli: kletsnatte midzomermaand had toch normale temperatuur
- 20 aug: eindelijk weer een landelijke zomerse dag
- 29 aug: voor het eerst sinds 19 juli weer tropisch warm
- 30 aug: zware regenval in de kustprovincies, lokaal meer dan 50 mm regen