Zachte, natte en sombere januarimaand

04 maart 2021, 14:06

Weeroverzichten

Deze maand was het in De Bilt gemiddeld 2,5 graden warmer dan normaal. Het heeft veel minder gevroren dan gewoonlijk. Op de Zeeuwse meetpunten Vlissingen en Wilhelminadorp is de temperatuur zelfs helemaal niet onder het vriespunt gedaald. Nergens heeft het matig gevroren. De zachte lucht ging vaak gepaard met regen en bijna overal was het natter en somberder dan normaal. In het midden en noordoosten viel bijna twee keer de normale maandsom. Daarbij heeft het drie keer gestormd. De storm van 18 januari was zeer zwaar.

Met gemiddeld 5,6 graden in De Bilt valt deze januari net in de top-10 warmste januarimaanden. Normaal is het gemiddeld 3,1 graden. Opvallend is dat het deze maand nauwelijks heeft gevroren. In De Bilt kwam het slechts 4 keer tot vorst tegenover 13 normaal. Op de Zeeuwse weerstations Vlissingen en Wilhelminadorp heeft het deze januari helemaal niet gevroren. Elders in het westen kwam het tot 1 à 2 vorstdagen. Het stormde in het westen dus vaker dan dat het vroor.

In Eelde vroor het met 10 dagen het vaakst. Toch is ook dat aantal relatief laag, want normaal vriest het in deze Drentse plaats in januari 14 keer. Op alle dagen lag de maximumtemperatuur boven het vriespunt; er waren dus geen ijsdagen.

De laagste temperatuur van de maand was -3,1 graden en werd op 8 januari in Nieuw Beerta (Groningen) gemeten. Deze maand heeft het geen enkele keer matig gevroren. De temperatuur moet daarvoor naar -5,1 graden of lager dalen.

Op 24 januari werden deze maand de hoogste temperaturen gemeten. In Woensdrecht (Noord-Brabant) steeg de temperatuur naar maar liefst 14,7 graden. Met 14,4 graden in De Bilt werd het officieel de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen in 1901.

10 uur minder zon dan gebruikelijk

De zachte lucht ging vaak gepaard met veel bewolking. De zon scheen gemiddeld over het land 50 uren tegen 62 normaal. De 30e januari leverde daarvan een grote bijdrage. In het zuidwesten van Zeeland scheen de zon maar liefst 8 uur. Bijna de hele dag dus! Veel dagen verliepen echter zonloos en dat kenmerkte deze maand.

Tijdens een vrij sombere en zachte wintermaand kan een bovengemiddelde hoeveelheid regen bijna niet ontbreken. Landelijk gemiddeld viel 102 mm tegen 73 mm normaal. In het midden en noordoosten kwam de maandsom op verschillende plaatsen uit op meer dan 120 mm. In Appelscha viel met 137 mm het meest, op de voet gevolgd door Beekbergen met 136 mm. Daarmee was het regionaal bijna twee keer zo nat als normaal.

Vaker storm dan vorst

Met drie stormen hebben we een behoorlijk onstuimige maand achter de rug. De eerste storm was op 3 januari en toen hadden we meteen een zware storm met overdag op Vlieland een uurgemiddelde van 10 Bft. Voor de storm gold in het noordwesten van het land Code Oranje. Eerder die dag veroorzaakte een buienlijn zeer zware windstoten met in Vlissingen zelfs een windstoot van 141 km per uur.

Op 18 januari was het extreem weer en werd halverwege de ochtend een weeralarm (Code Rood) van kracht in het westen, midden en oosten van het land. Aan de kust stond een zeer zware storm met in Hoek van Holland een windstoot van 143 km per uur. In het westen bereikte de wind ook in het binnenland stormkracht en tot in de Achterhoek kwamen zeer zware windstoten voor van 120 km per uur. In grote delen van het land is flinke schade ontstaan en werd het openbare leven ontregeld.

De derde storm woedde in het Waddengebied op de recordzachte 24 januari. Deze kwam vrij onverwachts en werd door de weermodellen niet berekend.

Een opvallend verschil tussen de laatste twee stormdagen is dat op 18 januari voor de storm in Groningen 3 cm sneeuw viel, terwijl de laatste storm juist gepaard ging met recordhoge temperaturen van meer dan 14 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven