Januari was zeer zacht met gemiddeld 6,2 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee was dit de op drie na warmste januari. Recordhouder blijft 2007 met 7,1 graden. Vooral halverwege de maand en tijdens het slot was het erg zacht. Tot sneeuwpret kwam het niet en ook schaatsen zat er niet in. Landelijk gemiddeld was het droog met 53 mm tegen 73 normaal. Ook was het somber met gemiddeld 49 uur zon tegen 62 normaal.
De maand begon in de Nieuwjaarsnacht met code oranje en rood in verband met dichte tot zeer dichte en hardnekkige (vuurwerk)mist. Op sommige plaatsen in het noorden was het zicht minder dan 10 meter. Pas tegen de ochtend werd het weeralarm ingetrokken. Op de eerste januari bleef het eerst lang grijs, pas in de middag brak in het zuiden de zon door. De grijze start was de voorbode voor de rest van januari.
Mist kwam vaak voor en vooral in het oosten en noordoosten was het erg somber. Normaal komt op acht dagen mist voor. Dit jaar noteerde De Bilt tien dagen met mist. De meeste mistdagen waren voor Deelen (nabij Arnhem) en Woensdrecht met beide twaalf dagen.
Grote verschillen in zonuren
De zon scheen gemiddeld over het land slechts 49 uur tegen 62 uur normaal. Op de meetpunten Twenthe en Eelde (Noord-Drenthe) scheen de zon het minst met slechts 39 uur zon. In het zuiden en zuidwesten scheen de zon vaker en in Vlissingen kwam het aantal zonuren uit op 70. in De Bilt komt was de zon 40 uur te zien.
In totaal vroor het in De Bilt op zes dagen tegen dertien normaal. Tot matige vorst kwam het op het hoofdstation niet, tegen normaal vier keer. Alleen op meetpunt Maastricht kwam het op 21 januari tot matige vorst en daarmee was de eerste lokale matige vorst van deze winter een feit. De temperatuur daalde naar -5,4 graden. In Ell (midden-Limburg) bleef het die dag de hele dag vriezen en ook de eerste lokale ijsdag kon daarmee worden afgevinkt. Het werd maximaal -0,1 graden. Bovendien sneeuwde in Limburg de aanwezige mist uit en ontstond zowaar een witte wereld. Ook dit was pas de eerste keer van deze winter.
Op 28 januari kwam het tot winterse buien en in het noordoosten bleef de sneeuw liggen op dakramen, auto’s en grasvelden. De temperatuur daalde tijdens de buien naar 1-2 graden boven nul.
Geen winterweer, wel vaak zeer zacht in op drie na warmste januari
Verder was van winterweer geen sprake. Halverwege de maand was het zeer zacht. De temperatuur steeg van 8 tot en met 17 januari vaak tot boven de 10 graden in De Bilt. De hoogste temperatuur werd in De Bilt op 14 januari genoteerd met 12,9 graden. De hoogste temperatuur in ons land noteerde Arcen op de 15e met 13,6 graden.
Aan het einde van de maand werd het opnieuw uitzonderlijk zacht. Op 31 januari steeg de temperatuur in De Bilt zelfs naar 12,5 graden. Daarmee was het de warmste 31 januari ooit gemeten.
Noorden en midden droog, zuiden zeer droog
Wat neerslag betreft was het een droge maand. De minste neerslag viel in de zuidelijke helft van het land met in Schinveld (Limburg) slechts 29 mm. In het midden en noorden was het een stuk natter, maar nog altijd droger dan normaal. Er viel tussen 40 en 60 mm tegen normaal 73 millimeter. Het natst was het in het Friese St. Annaparochie. Daar viel met 90 millimeter een normale neerslagsom.
De laagste temperaturen deze maand:
- Laagste maximum: -0,1 graden in Ell op 21 januari
- Laagste minimum: -5,4 graden in Maastricht op 21 januari
- Laagste maximum De Bilt: 1,8 graden op 1 januari
- Laagste minimum De Bilt: -2,1 graden op 20 januari
De hoogste temperaturen deze maand:
- Hoogste maximum: Arcen 13,6 graden op 15 januari
- Hoogste minimum: Arcen 10,5 graden op 31 januari
- Hoogste maximum De Bilt: 12,9 graden op 14 januari
- Hoogste minimum De Bilt: 9,0 graden op 9 en 14 januari
Januari-luchtdruk hoogste in 88 jaar
De luchtdruk was deze januari vaak zeer hoog. Op 20 januari noteerde Maastricht een luchtdruk van 1049 hPa. In Eindhoven en Westdorpe liep de druk op naar 1048,8 hPa. Alleen in 1932 en in 1907 werd een nog hogere luchtdruk in januari gemeten.
Foto: Ben Saanen