Maart was dit jaar met gemiddeld 6,8 graden kouder dan afgelopen februari. Toen was het met 7,2 graden de op één na warmste februarimaand ooit gemeten. Toch was maart 2020 nog 0,6 graden warmer dan de normaal van 6,2 graden. Het was ook zeer zonnig met landelijk gemiddeld 195 zonuren tegen 125 normaal. Daarmee was het de op twee na zonnigste maart ooit gemeten. Gemiddeld over het land viel 58 mm regen, waar 68 gebruikelijk is.
Dat het in maart gemiddeld kouder was dan in februari heeft met de nachttemperatuur te maken. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg in maart 2,7 graden en in februari 4,2 graden. De maximumtemperatuur lag in maart op 10,6 graden en in februari op 9,9 graden. Vooral de tweede helft van maart kende veel heldere en koude nachten. Het aantal vorstdagen is uitgekomen op zes tegen acht normaal. In februari vroor het slechts twee keer.
In de laatste week van maart werd het kouder dan in de hele winter. Op 25 maart werd het in Woensdrecht -6,2 graden en in De Bilt -4,3 graden. Met deze temperaturen was het kouder dan in de afgelopen winter. Op 30 maart werd het nog wat kouder met in Hupsel (Achterhoek) -6,6 graden! Dit was de laagst gemeten temperatuur sinds 31 januari 2019. Fruittelers moesten eind maart massaal in actie komen om hun fruitbomen te beschermen tegen vorst.
Eén officiële lentedag in maart
Het kwam in maart slecht één keer tot een temperatuur van 15 graden of meer in De Bilt. Dat was op 27 maart met 15,3 graden. Normaal telt De Bilt drie officiële lentedag in maart. Na de eerste officiële lentedag, die al op 17 februari plaatsvond, bleven aangenaam warme lentedagen lang uit. Een stevige wind maakte het voor het gevoel bovendien vaak ook een stuk kouder dan de thermometer aangaf.
Regionaal werd het in het zuidoosten van het land enkele keren warmer dan 15 graden. Op 18 maart werd de hoogste temperatuur van de maand genoteerd met in Arcen 17,6 graden. Daarmee was het minder warm dan tijdens storm Dennis op 17 februari. Toen werd het 18,3 graden in Arcen.
Lees ook: Dit weer is normaal in maart
Zonovergoten derde deel van maart
Hoewel echte lentewarmte deze maand uitbleef scheen de zon vanaf 21 maart tot en met 27 maart een week lang zeer uitbundig. Op deze zonovergoten dagen was het uit de wind en in de zon soms best aangenaam. Genieten in eigen tuin, op het balkon of achter het glas was in verband met de coronacrisis het devies.
In de slotdagen van maart moest de zon wat wolken naast zich dulden, maar nog steeds was ze veelvuldig te zien. De derde decade van maart was (21 tot en met 31 maart) nog nooit zo zonnig verlopen. De zon scheen 116 uur tegen 48 normaal. Tot dit jaar was 1933 recordhouder met 102 zonuren.
Het totale aantal zonuren bedroeg 195 tegen 125 normaal. Daarmee is dit de op twee na zonnigste maart sinds de start van de metingen. Recordhouder blijft 2014 met 208 zonuren. De tweede plek is voor 1931 met 199 uur zon. De combinatie van fris en zonnig weer was goed voor het opwekken van zonne-energie.
Maart was gemiddeld te droog
In de eerste helft van maart was het regenachtig en onstuimig. Daarmee kreeg de recordnatte februari een vervolg. Tot een officiële storm kwam het niet. De meeste regen viel in het midden en zuiden. Hierdoor bereikten de rivieren hoge standen en overstroomden de uiterwaarden. De tweede helft van de maand verliep grotendeels droog. Door een droge en schrale noordoostenwind konden boeren de (eerst nog kletsnatte) akkers al snel weer bewerken.
Gemiddeld over het land bedroeg de totale neerslagsom voor maart 58 mm tegen 68 normaal. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg viel een normale tot iets bovennormale neerslagsom. In de Limburgse heuvels was het nat. In Vaals viel met 115 mm de meeste neerslag. In het midden was de neerslagsom vrij normaal en in het noorden en noordwesten was het duidelijk te droog. In het Waddengebied viel met 20-30 mm regen minder dan de helft van wat er normaal valt.
Hoofdfoto: ANP