Na het bizarre zonrecordjaar 2022 kon het in 2023 alleen maar tegenvallen met de hoeveelheid zonneschijn. Sommige maanden verliepen somber, maar op jaarbasis was het toch weer een zeer zonnig jaar. In totaal scheen de zon 1913 uur tegen 1773 normaal. Dit leverde een zevende plaats op in de lijst met zonnigste jaren.
Het aantal zonuren van 1913 uur in 2023 is goed voor een zevende plaats. Landelijk gemiddeld scheen de zon dit jaar 40% van de daglichtperiode, waar dit normaal 38% is. In Vlissingen scheen de zon 44% van de tijd en in Twente 37%.
Opmerkelijk is dat de top 10 van zonnigste jaren bijna geheel bestaat uit jaren van deze eeuw. Dit past in de trend van klimaatverandering dat het steeds zonniger is geworden in de afgelopen decennia. De belangrijkste reden hiervoor is de afgenomen luchtvervuiling. Wanneer de lucht vies is ontstaat namelijk veel gemakkelijker hardnekkige mist.
Daarnaast is de lucht in ons warmere klimaat droger geworden. Dit komt doordat in een warmer klimaat het bodemvocht sneller verdampt en uiteindelijk is er niet meer genoeg vocht beschikbaar voor verdamping. Hierdoor daalt dan de luchtvochtigheid met tot gevolg meer zonneschijn. Ook lost laaghangende bewolking makkelijker op in een warmere atmosfeer.
Meeste zon in Zeeland
In Vlissingen scheen de zon het meest met 2067 zonuren. Ook in Wilhelminadorp scheen de zon meer dan 2000 uur met in totaal 2007 zonuren. Ook op Terschelling scheen de zon meer dan 2000 uur (2013 uur) en elders langs de kust scheen de zon 1900-2000 uur. In het binnenland kwam zoals altijd meer bewolking voor dan aan de kust. De zon scheen daar zo’n 1800-1900 uur. Normaal is de zon aan zee 1850-1900 uur te zien en in het oosten 1650-1700 uur.
Sombere start van het jaar
In januari begonnen we gelijk met somber weer, waarbij de zon 7% minder scheen dan normaal. Februari doorbrak het sombere weer met meer dan 100 zonuren, maar in maart viel het met de zonneschijn weer tegen. April leverde een hele normale hoeveelheid zon op en in mei kregen we 25 uur zon meer dan normaal.
Recordzonnige junimaand
Juni heeft verreweg de grootste bijdrage geleverd met maar liefst 50% meer zon dan normaal. Met 328 uur zon tegen 214 normaal was het de zonnigste juni allertijden. Überhaupt zijn er weinig maanden nog zonniger geweest dan juni 2023. Alleen juli 2018 en mei 1989 waren nog iets zonniger met 332 en 329 zonuren.
Tijdens de zomervakantiemaand juli en augustus scheen de zon gemiddeld over het land ongeveer de normale hoeveelheid uren. In september werd het prachtig nazomerweer met 211 zonuren tegen 158 normaal. Daarmee was het de op drie na zonnigste september sinds de start van de metingen.
Oktober en november verliepen vrij somber en dat terwijl de zon normaal al weinig schijnt in deze laatste herfstmaand. December verloopt zelfs zeer somber. In totaal scheen de zon slechts 35 uur. De donkere dagen voor kerst waren extra somber.
Uitzonderlijk zonnig in recordnat jaar
Opmerkelijk is dat dit uitzonderlijk zonnige jaar samenvalt met een recordnat jaar. In totaal viel er gemiddeld over het land 1151 mm. De meeste regen viel in de maanden dat de dagen toch al kort zijn en in het zomerhalfjaar was er een lange droge periode in mei en juni.
In juli en augustus was het nat door felle buien, maar scheen de zon tussendoor nog een normale hoeveelheid. Dit past in het nieuwe klimaat waarin de buien in de zomer meer regen brengen in korte tijd. Ook in september maakte de zon overuren, terwijl wel bijna de normale hoeveelheid regen viel.
Meer over de neerslag in 2023 lees je in ons jaaroverzicht neerslag.
Het was niet alleen nat en zonnig, maar ook warm dit jaar. 2023 was recordwarm met 11,8 graden.