De gemiddelde temperatuur stijgt en het klimaat verandert met geregeld tropische temperaturen, lange perioden van droogte en hevigere hoosbuien. Het is niet van alles een beetje, nee: het is of te droog of te nat of te warm. Onze planten in de tuin hebben het dan ook heel erg moeilijk. Ze staan in de veel te hete zon of met de wortels in het water. Planten we over 20 jaar mediterrane planten?
Mediterrane planten zijn planten die voornamelijk groeien in de landen aan de Middellandse Zee. De zomers zijn daar heet en droog en de winters mild. Mediterrane planten houden van hoge temperaturen, veel zon en kunnen bovendien tegen lange perioden met droogte. Onze zomers zullen vaker uitschieters in temperatuur krijgen van 35 graden of meer en de winters worden zachter met slechts kortdurende vorstperiodes. Een voordeel van veel mediterrane planten is dat ze tegen lichte vorst kunnen. Mocht de temperatuur toch wat lager uitkomen, dan is een vorsthoes of een jutezak handig om vooral de wortels te beschermen.
Vruchtdragende bomen of bloeiende planten
Mediterrane bomen en planten geven toch een soort zomergevoel in je eigen tuin. Bomen zorgen ook voor verkoeling bij hitte en reguleren de wateroverlast na een hoosbui. Veel mediterrane bomen zijn vruchtdragend zoals de olijfboom en de vijgenboom.
Lees ook: Zo warm worden onze zomers door klimaatverandering
Je kent ze vast wel als je in Spanje, Italië of Griekenland op vakantie bent. Langs diverse wegen zie je fraaie bloeiende planten. Dat zijn vaak bougainvillea’s en oleanders. Deze zullen ook in ons land goed gedijen bij hogere temperaturen. Helaas is een bougainvillea niet winterhard en moet in de winter naar binnen, maar in zachte winters zal hij overleven. Een oleander kan tot ongeveer 5 graden vorst verdragen en zou dus ook goed in een Nederlandse tuin kunnen over een jaar of twintig.
Tegel eruit, plant erin
Een verhouding van 60 procent groen en 40 procent verharding is de beste verhouding waardoor het water goed in de bodem kan wegzakken. Wat meer groen is nog beter, maar de verhouding 60/40 is een goed begin. Haal er een tegel uit en zet er een plant in die goed tegen de weersverandering bestand is.
Honderden planten verdwijnen door opwarming
Bij een temperatuurstijging van ongeveer 3 graden wordt het voor bijna 500 plantensoorten te warm in ons land. Dat is ongeveer 40 procent van alle soorten die er nu nog zijn. Mogelijk verdwijnt dan de bosaardbei, het linnaeusklokje en de kornoelje. Daar staat tegenover dat met elke graad stijging er ongeveer 150 nieuwe planten geschikt worden voor ons land en deze komen dan voornamelijk uit de Mediterraanse regio.
Lees ook: Deze planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat