weeronline

Zo warm wordt onze zomer door klimaatverandering

13 juni 2020, 21:29

Klimaatverandering
zomer-warm-klimaat-anp-1280x600

Veel weertypes zijn mogelijk in de Nederlandse zomer. De ene week is het droog, zonnig en bloedheet. Een week later is het kletsnat en koel. Wel is duidelijk dat klimaatverandering de zomer gemiddeld warmer maakt. Hoe hard dit al is gegaan en wat we de komende decennia kunnen verwachten lees je in dit artikel.

Sinds 1980 is de zomer bijna anderhalve graad opgewarmd. De onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de gemiddelde temperatuur over de maanden juni, juli en augustus. In 40 jaar tijd steeg dit gemiddelde over dag en nacht van 16,1 naar 17,4 graden.

zomer-temperatuur-30jgem
zomer-temperatuur-30jgem

Variatie in zomerweer neemt toe

Door klimaatverandering wordt de kans op hittegolven en extreem hete dagen met maxima van 40 graden groter, maar ook koele periodes in de zomer blijven mogelijk.

Ook de extremen qua neerslag worden groter. Gemiddeld genomen wordt de zomer niet natter. Tijdens natte periodes valt er uit stortbuien wel beduidend meer neerslag dan vroeger. Daar staat tegenover dat er ook langere periodes van droogte voorkomen.

Toename zomerse dagen

1,3 graden warmer dan 40 jaar geleden lijkt niet zoveel, maar als we kijken naar het aantal zomerse dagen in juni, juli en augustus zien we dat dit aantal bijna is verdubbeld! Zo werd het begin jaren 80 op slechts circa 13 dagen 25 graden of meer in De Bilt. Inmiddels mag je op ruim twintig zomerse dagen rekenen.

zomerse-dagen-zomer
zomerse-dagen-zomer

Lees ook: dit wordt het weer tijdens de zomervakantie in Nederland.

Zo ziet de zomer er over 30 jaar uit

Kijkend naar de verschillende klimaatscenario’s van het KNMI dan warmt de zomer tussen nu en het jaar 2050 nog anderhalf tot twee graden op. Het aantal zomerse dagen zal verder toenemen van 22 dagen naar circa 34 dagen. Dat is meer dan een derde van het aantal dagen in juni, juli en augustus.

In neerslag zet de trend van grotere variaties door. De zomers zullen gemiddeld niet natter worden, maar waarschijnlijk zelfs iets droger. Desondanks neemt de kans op zware stortbuien en plaatselijke wateroverlast toe.

Foto: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven