Vind jij het ook zo interessant hoe het weer in onze vaderlandse geschiedenis vaak een sleutelrol heeft gespeeld? Dan is het achtste deel van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen een echte aanrader voor jou! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en maak kans op dit boek!

Kleine IJstijd
In het achtste deel van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen gaat het over de periode 1825-1850. Hierin vond het slot van de kleine ijstijd plaats. Nederland werd geteisterd door barre winters, overstromingen, mislukte oogsten, oorlog met België en financiële tekorten. Tegelijk was het een tijd van beginnende industrialisatie, modernisering en wetenschappelijke vooruitgang. In deze periode denkt Buys Ballot eindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: wat voor weer wordt het?
Wat is een ijstijd, hoeveel kouder was het en hoe zag ons land er toen uit? Je leest het in dit artikel.

Deel 8 brengt ons aan het einde van de Kleine IJstijd, waarin Nederland geteisterd wordt door barre winters, overstromingen, mislukte oogsten, oorlog met België en financiële tekorten. Toch breekt een tijd aan van industrialisatie, modernisering en wetenschappelijke vooruitgang, waarin Buys Ballot denkt eindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: wat voor weer wordt het?

Jan Buisman en Sebastiaan Cobelens
Het achtste deel van de boekenreeks is verschenen op woensdag 19 februari. Een bijzondere datum: precies 100 jaar na de geboortedag van Jan Buisman, die in november 2024 op 99-jarige leeftijd overleed. Het boek is geschreven door Jan Buisman en Sebastiaan Cobelens, die het stokje van Jan Buisman heeft overgenomen.
Jan Buisman heeft Sebastiaan Cobelens nog goed op weg geholpen en dit boek nog deels geschreven. Samen geven de auteurs een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, en reconstrueren de auteurs vanuit verschillende bronnen het weer van jaar tot jaar.
