weeronline

Dit zijn de stormnamen voor het seizoen 2021-2022

01 september 2021, 09:51

Storm
Storm op de Westerschelde veroorzaakt een ruige zee voor de schepen

In samenwerking met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) heeft het KNMI vandaag de lijst gepubliceerd met de stormnamen voor het seizoen 2021-2022. Zware stormen met grote impact krijgen een naam. Meestal is dit het geval wanneer code oranje of code rood wordt uitgegeven, maar soms ook bij code geel.

De eerste serieuze storm van het seizoen dat vandaag van start gaat, zal Arwen heten. Nederlands eerste inbreng is de naam van de derde storm, Corrie. Deze is vernoemd naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964.

Ook Eunice heeft een Nederlandse oorsprong. Eunice Foot wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers. Ze onderzocht opwarming van lucht door de zon, en hoe die opwarming toenam onder invloed van koolstofdioxide. Later zou dit het broeikaseffect genoemd worden.

Belangrijke meteorologen en winnares Elfstedentocht

Ook heeft het KNMI de namen Herman, Franklin en Tineke op de lijst gezet. Herman is vernoemd naar Herman Bijvoet, oud-hoofddirecteur van het KNMI en meteoroloog tijdens de Watersnoodramp in 1953. Tineke is vernoemd naar Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.

Stormnamen 2020-2021
Stormnamen 2020-2021

Franklin is samen door KNMI én Met Office ingebracht en vernoemd naar Frank Kroonenberg die dit jaar overleed. Hij heeft ruim 40 jaar bij het KNMI gewerkt en het weer gepresenteerd bij de NOS. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Meteoalarm en in de naamgeving van stormen.

Lees ook ons opinie-stuk van vorig jaar: Stormnamen zaaien verwarring

Sommige letters worden niet gebruikt

Mannen- en vrouwennamen wisselen elkaar af op de namenlijst. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om zo te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Met Arwen is de eerste storm van het seizoen ‘vrouwelijk’, gevolgd door de 'mannelijke' Barra.

Sinds 2015 werken de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann samen in de naamgeving van stormen. Het KNMI doet sinds 2019 mee aan dit samenwerkingsverband. De eerste storm die in Nederland een naam kreeg was Ciara, die op 9 februari 2020 over ons land trok.

Lees ook: Waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

Foto: Anne-Marie van Iersel

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven