Vanmiddag zijn in het westen en zuidwesten van het land zware windstoten gemeten van 75-100 km/uur. De zwaarste windstoot werd gemeten op de Oosterscheldekering met 102 km/uur. Op het land werd in Hoek van Holland en Vlissingen een windstoot van 94 km/uur gemeten. De zware windstoten hebben plaatselijk wat stormschade veroorzaakt.
Op zee kwam het tot storm, maar boven land is geen officiële storm geregistreerd. Wel kwam het kortstondig tot windkracht 9 in Hoek van Holland.
Uit verschillende plaatsen kwamen maandagmiddag meldingen van schade door omgewaaide bomen. In Rotterdam reed een metro tegen een omgevallen boom, bevestigt een woordvoerster van vervoerder RET na berichtgeving door de regionale omroep Rijnmond. Er raakte volgens haar niemand gewond. Wel is het metroverkeer tussen Rotterdam-Slinge en Rhoon gestremd, er worden pendelbussen ingezet. (Bron: ANP)
Door de harde wind geldt op de Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen sinds het einde van de middag een inhaalverbod. Ook moet het verkeer op de dijk, ook bekend als de Houtribdijk, zich houden aan een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. (Bron: ANP)
Weer erg veel regen
Het lagedrukgebied dat de harde wind veroorzaakt, bracht vandaag ook veel regen met zich mee. Op grote schaal viel 10-20 mm en regionaal is in het noorden en westen meer dan 30 mm gevallen. De neerslagsommen lopen vooral in het noorden vanavond nog verder op naar regionaal 40-50 mm op een dag. Er valt normaal gesproken in heel juni gemiddeld over het land 66 mm.
Geleidelijk rustiger en droger
De wind aan de kust neemt vanaf nu af, maar in het midden, oosten en zuidoosten van het land is komende uren nog kans op (zware) windstoten van 70-80 km/uur. De regenzone in het noorden en noordoosten van het land trekt in de loop van de avond langzaam naar het oosten weg. Rond middernacht ligt de regenzone in zijn geheel boven Duitsland. De rest van het land heeft een mix van wolken, enkele losse buien en een paar opklaringen.
Ook morgen is er kans op losse buien en is het nog altijd fris. Later in de week wordt het zachter. Meer daarover is te lezen in ons weerbericht.
Geen kouderecord
Tot een kouderecord is het vandaag niet gekomen. Een groot deel van de dag was het slechts 11 of 12 graden, maar in de kern van het lagedrukgebied was het tijdelijk droog met enkele zonnige perioden. Daarin schoot de temperatuur in De Bilt naar een maximumtemperatuur van 15,4 graden. In Herwijnen (in de Betuwe) werd het 16,0 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 20, dus fris was het zeker. Het kouderecord voor 10 juni in De Bilt blijft echter staan op 13,7 graden en werd gemeten in 1955.