In Vlissingen is tussen 09:00 en 10:00 uur een gemiddelde windsnelheid van stormkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste storm van het jaar. In het hele land geldt een waarschuwing voor zware windstoten van 75-100 km/uur en aan de kust zeer zware windstoten tot 110-115 km/uur. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 124 km/uur en is gemeten op de Houtribdijk.
De storm heeft vooralsnog geen naam gekregen. Stormen die een grote impact hebben krijgen van het KNMI een naam. Maar het is ook mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland wel flink huishoudt en van de Britse weerdienst een naam krijgt.
Tussen 10:00 en 11:00 uur noteerden IJmuiden en Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) ook een officiële storm, windkracht 9. Tussen 11:00 en 12:00 uur stond op de Houtribdijk bijna een uurgemiddelde windkracht 10. Ook op Vlieland is nu officieel sprake van storm.
Zeer zware windstoten
Niet alleen in Vlissingen zijn zeer zware windstoten gemeten, ook Rotterdam noteerde een zeer zware windstoot van 114 km/uur. Voorschoten noteerde maximaal 110 en Schiphol 108 km/uur. Verder landinwaarts liet de wind zich ook gelden. De Bilt noteerde een stoot van 100 km/uur, Lelystad van 97 en Eindhoven van 95 km/uur. Het advies is dan ook om niet met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan!
Inmiddels is de wind over het hoogtepunt heen. Wel blijven tijdens buien nog zware windstoten mogelijk. Komende dagen blijft het winderig en vooral zaterdag is daarbij opnieuw kans op zware windstoten.
Laatste storm was vlak na Kerst
De storm valt meteorologisch gezien in de lente, maar volgens de officiële kalender is het nog winter en is dit de tweede storm van het seizoen. Vlak na Kerst trok storm Bella over het land. Toen waaide het vooral in de nacht en vroege ochtend erg hard. In IJmuiden en op Texel, Vlieland en Terschelling kwam het tot officiële storm. De windpaal op Texel mat zelfs een windstoot van 116 km/uur.
Op 21 januari trok storm Christoph over de Noordzee. Boven ons land kwam het niet tot een officiële storm. Wel was het flink onstuimig. Vervolgens had ons land op zondag 7 februari te maken met sneeuwstorm Darcy. Van een officiële storm was geen sprake.
Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.
Foto: Hanneke Lucasse