Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug mogen landbouwers vanaf maandag niet meer sproeien met oppervlaktewater. Waterschap Vallei en Veluwe heeft vrijdag een beregeningsverbod afgekondigd, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is. Ook in het Brabantse gebied rond Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert geldt een sproeiverbod. De waterschappen gaan handhaven op deze sproeiverboden.
Het voorjaar verloopt zeer droog, aldus de waterschappen en het KNMI. Het tekort aan regen is veel hoger dan gemiddeld en komt al ruim boven dat van het recordjaar 1976. Hoewel 1976 het recordjaar was, was het neerslagtekort hoger in deze tijd van het jaar in 2011. Waar op 15 mei 1976 er een neerslagtekort van 89,7 mm was, was er op 15 mei 2011 een tekort van 113,2 mm. Momenteel is er een neerslagtekort van 103 mm, waarmee 2020 op een 2e plaats staat qua droogte in deze tijd van het jaar. Extra zorgelijk is wel dat het nu voor het derde jaar achter elkaar veel te droog lijkt te worden, waardoor de grondwaterstand snel zakt.
Het neerslagtekort loopt komende 15 dagen verder op naar 130 mm. In 1976 bedroeg het tekort op 30 mei 115,7 mm en in 2011 was op 30 mei sprake van een tekort van 143,5 mm.
Als beken en sloten droogvallen en het grondwaterpeil zakt, ontstaat schade aan de natuur. Dieren en planten gaan dood. Ook de waterkwaliteit verslechtert snel, terwijl door een te lage grondwaterstand ook gebouwen en wegen schade oplopen.
Vaarverbod in Brabant
Waterschap De Dommel in Brabant heeft vrijdag besloten dat er vanaf maandag een vaarverbod geldt op de rivier de Dommel vanaf de Belgische grens tot aan Valkenswaard. Door de droogte is zowel het waterpeil als het zuurstofgehalte in de rivier te laag. Volgens het schap moet alles gedaan worden om het leven in de rivier te beschermen. Kano’s, kajaks en roeiboten kunnen bovendien vastlopen in de modder.
Ook op veel andere plaatsen in het land nemen waterschappen maatregelen om de droogte te bestrijden. Waterschap Vechtstromen laat meer dan 100 miljoen liter water per dag in vanuit het IJsselmeer om de waterstand in Drenthe op peil te houden. In het riviertje De Geer bij Wilnis is een dam geplaatst om te voorkomen dat brak water naar de Vinkeveense Plassen stroomt. In het hele land is de brandweer extra alert op natuurbranden.
Foto: ANP