De voorjaarshittegolf in het zuidoosten van Australië wordt maandag heviger, meldt het Australische Bureau of Meteorology. Zo kan de temperatuur maandag in Sydney oplopen tot 36 graden, 16 graden boven de gemiddelde temperatuur in september.
De hittegolf bouwde zich afgelopen weekend in het binnenland van Australië op en duurt waarschijnlijk tot woensdag in de deelstaten South Australia, Victoria en New South Wales. Een sterker koufront trekt dan over deze zuidoostelijke staten en brengt de temperatuur naar beneden tot een graad of 22.
Het Bureau of Meteorology verwacht dat verschillende vroege lenterecords worden verbroken de komende dagen en noemt de hitte "zeer ongewoon voor september". Zondag eiste de hitte al zijn tol tijdens de marathon van Sydney, toen 26 lopers naar het ziekenhuis moesten en nog eens veertig mensen door de hulpdiensten moesten worden behandeld vanwege hitte-uitputting.
Bosbranden
De hoge temperaturen hebben ook de risico's op bosbranden verhoogd en in New South Wales is er momenteel sprake van zo'n vijftig branden, maar die zijn allemaal onder controle.
De meteorologische dienst wijst El Niño aan als oorzaak van de opmerkelijke septemberhitte. Dit natuurverschijnsel kan in Australië van september tot en met november leiden tot extreme weersomstandigheden, van bosbranden tot cyclonen en droogte.
Beperkte invloed door El Niño in eigen land
Wat betreft El Niño is het gevolg van dit fenomeen in ons land een stuk kleiner. Restanten van orkanen op de Atlantische Oceaan trekken wel vaker vanuit Noord-Amerika richting Europa en beïnvloeden zo soms het weer in ons land. Dit kan onstuimig herfstweer opleveren, maar dat is zeker niet altijd zo.
Als de ex-orkanen juist meer op de open oceaan blijven krijgen we juist te maken met een zuidenwind en neemt de kans op aangenaam nazomerweer toe. Het lijkt er steeds meer op dat dit vanaf komend weekend gaat gebeuren als ex-orkaan Nigel ten westen van Ierland komt te liggen. Toch is het verband tussen El Niño en het weer in ons land zwak. Wel krijgen we in een sterk EL Niño jaar vaker een nattere lente dan gebruikelijk.
Lees ook: Dit is de invloed van El Niño op het weer in Nederland