weeronline

In 2021 krijgen we vaker normaal weer

28 december 2020, 09:15

Klimaatverandering
b2707fd1-weerfotobs1-1280x600

Het nieuwe jaar levert vaker normaal weer op. Dit komt niet doordat de temperatuur lager uitvalt, maar doordat de normaal een stap omhoog maakt. In 2020 werd voor de normaal gebruik gemaakt van gemiddelden over de klimaatperiode 1981-2010. Vanaf dit jaar kijken meteorologen naar de periode 1991-2020. Dat past beter bij wat mensen tegenwoordig ervaren als gewoon weer. Weeronline wacht voortaan niet meer 10 jaar met het aanpassen van de klimaatnormaal, maar doet dit vanaf nu jaarlijks.

Klimaat is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Als in onze berichten gesproken wordt van normaal weer, dan gaat het om deze klimaatperiode. De jaarlijkse grillen in het weer worden door een periode van 30 jaar goed uitgemiddeld. Het klimaatgemiddelde is dan ook een prima indicatie om aan te geven of het kouder of warmer is dan normaal.

Het wordt steeds warmer

Omdat de afgelopen jaren steeds werd vergeleken met de periode 1981-2010 viel goed op dat het steeds warmer is geworden. Bijna alle maanden zijn tegenwoordig warmer dan normaal. De normaal is wat dat betreft achterhaald en sluit niet meer aan bij wat wij zelf as normaal weer ervaren.

Weeronline pas voortaan klimaatnormaal jaarlijks aan

In 2020 waren bijna alle maanden warmer dan normaal. Alleen mei was precies normaal (volgens de klimaatperiode 1981-2010) en juli was zelfs kouder dan normaal.

Mei 2020 was volgens de vorige klimaatnormaal dus een normale maand met een gemiddelde temperatuur van 13,1 graden. In de nieuwe normaal is mei echter een te koude maand, want de nieuwe normaal voor mei is 13,4 graden. Mei was zeer zonnig en droog, maar door de vele koude nachten was het toch een koude maand. Voor het gevoel sluit deze term ook beter aan, zeker als je vaak de autoruiten moest krabben na weer een nacht met vorst.

8b0af526-weerfotojb1
8b0af526-weerfotojb1

Foto: Jolanda Bakker

April het sterkst opgewarmd

De maand die de afgelopen tien jaar het sterkst is opgewarmd is april. De vorige normaal over de periode 1981-2010 was 9,2 graden en de nieuwe normaal is nu 9,9 graden. Tot en met 2010 werd nog vergeleken met de periode 1971-2000. Toen was april ‘normaal’ bij een gemiddelde temperatuur van 8,3 graden.

April 2010 had een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 9,7 graden en er werd gesproken van een zeer zachte maand, want de ‘normaal’ (1971-2000) was 8,3 graden. In de nieuwe normaal die vanaf dit jaar gehanteerd wordt zal een aprilmaand met een gemiddelde temperatuur van 9,7 graden als iets te koud de boeken ingaan, want de nieuwe normaal is 9,9 graden.

Opwarming minder duidelijk?

Door het jaarlijks aanpassen van de klimaatnormaal zal minder vaak sprake zijn van te warm weer en zal relatief wat vaker een normalere tot koudere maand voorkomen. Dit kan het beeld versterken dat het met de opwarming wel meevalt, maar het eerlijk benoemen van de feiten moet juist bewustwording creëren. Zo maakt de nieuwe normaal duidelijk dat dagen met vorst door klimaatverandering helemaal niet meer zo vaak voorkomen en dat warme dagen juist veel talrijker zijn geworden.

Toch gaat de opwarming zo snel dat ook bij gebruik van de nieuwe normaal er vaker te warme maanden voorkomen dan te koude maanden. Sinds januari 2018 verliepen er ook volgens de nieuwe normaal liefst 26 van de 36 maanden te warm. 9 maanden waren te koud en 1 maand verliep precies normaal. Het 30-jaarsgemiddelde zal zolang het klimaat opwarmt wat dat betreft altijd wat achterblijven lopen bij wat daadwerkelijk normaal is geworden.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven