Eindelijk wordt het goed weer voor het opwekken van zonne-energie. Vanaf vandaag breekt een serie zonovergoten dagen aan, waardoor zonnepanelen veel energie kunnen produceren. Door vorst in de nachten kunnen de zonnepanelen in de vroege ochtend bedekt zijn met een laagje ijs, waardoor de productie van zonne-energie aan het begin van de ochtend tegenvalt.
Tot dusver grossierde dit jaar nog niet in veel zonneschijn. Afgelopen week waren er voor het eerst een paar flink zonnige dagen, maar daarna werd het opnieuw grijs en grauw. Vanaf vandaag is de zon echter weer veelvuldig te zien. Op deze zaterdag komen regionaal tijdelijk nog wel veel wolken voor, maar op de meeste plaatsen heeft de zon al de overhand.
Lees ook: Vandaag begint een zonovergoten periode
Vanaf morgen is er dagenlang vrijwel geen wolkje aan de lucht. Pas woensdag ontstaan mogelijk weer een paar stapelwolken en daarna neemt de kans op wolken langzaam verder toe. De kans op zon blijft echter ook groot.
Koud weer meestal goed voor zonnepanelen
Juist de combinatie van koud en zonnig weer is goed voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Wanneer de panelen in de zomer warm worden neemt de productiviteit namelijk af. Daar is nu geen sprake van en daarmee is de productie van zonne-energie deze week relatief hoog. Wel kan een ijslaagje de eerste uren van de ochtend de panelen bedekken, maar het ijs zal zodra de zon op de panelen schijnt snel wegsmelten.
Inhaalslag opwekken zonne-energie
Komende dagen betekenen wat de zonne-energie betreft een inhaalslag! Tot dusver was 2020 nog een relatief slecht jaar met landelijk gemiddeld 198 uur zon tegen 216 uur normaal. In het midden en noorden scheen de zon 30-50 uur te weinig, terwijl in het zuiden nagenoeg de normale hoeveelheid gemeten werd.
Foto’s Jannes Wiersema