weeronline

Teruglezen: wateroverlast in oosten en zuidoosten

22 juni 2023, 20:10

Live
Wateroverlast door hevige regenval. Foto: Ben Saanen

Over het oosten van het land trekken stevige buien met regionaal zeer veel regen en kans op wateroverlast. In dit live-blog houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen.

Bekijk hier onze waarschuwing

22:10 Mooie zonsondergang in Woudenberg

In het oosten regent het nog, maar vanuit het westen wordt het vaker droog. In Woudenberg klaarde het vanavond op met deze mooie zonsondergang als gevolg.

Foto: Jaco van Wezel
Foto: Jaco van Wezel

22:00 Bijna lokale maandsom aan neerslag

De zware buien die vandaag over het oosten en zuidoosten trekken hebben plaatselijk al een bijna maandsom regen gebracht. Op grote schaal viel in het zuidoosten 20-40 mm regen en in Doetinchem viel zelfs al bijna 60 mm. Dat is ongeveer evenveel als normaal in heel juni! De neerslagsommen kunnen komende uren nog verder oplopen.

In een groot deel van het land viel vandaag regen, maar in het westen en noordwesten is het nagenoeg droog gebleven. Elders regent of regende het flink en de nadruk lag dus op het oosten en zuidoosten van het land. De grootste neerslaghoeveelheid tot dusver viel in Doetinchem. Hier viel tot nu toe bijna 60 mm neerslag. Hiermee is in 12 uur bijna net zo veel gevallen als een normale maandsom aan neerslag. In onze huidige klimaat valt in juni landelijk gemiddeld 68 mm neerslag.

Komende uren houden de buien in het oosten nog aan, vooral in de Achterhoek en Twente kan het nog een tijd hard regenen, maar ook in het oosten van Groningen en Drenthe regent het flink. Aan het begin van de nacht trekt de regen naar Duitsland weg en volgen brede opklaringen.

Komende dagen is er een mix van wolken en zon, waarbij de kans op een bui klein is. Daarbij loopt de temperatuur zondag weer op richting een tropische 30 graden.

20:00 Ondergelopen straten in Valkenburg

Ook in het Limburgse Valkenburg zijn de straten ondergelopen. Het verkeer ondervindt hier duidelijk hinder van.

19:00 Code oranje beëindigd

Code oranje is beëindigd. Desondanks blijft het in Limburg, het oosten van Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant vanavond nog stevig doorregenen. Plaatselijk kan meer dan 50 mm neerslag vallen. Hiervoor geldt een code geel.

18:45 Wateroverlast in Limburg

De stevige buien zorgen voor veel neerslag in korte tijd. In het Limburgse Simpelveld staan de straten momenteel blank.

Bij de meldkamer van de brandweer kwamen tussen 17.00 en 18.00 uur zo'n honderd meldingen binnen, liet de brandweer weten.

Het gaat vooral om ondergelopen kelders en straten die blank staan. Echte calamiteiten deden zich vooralsnog niet voor, aldus een woordvoerder van de brandweer. "Het regent hard, maar waait gelukkig nauwelijks. Dat scheelt."

De brandweer heeft vier actiecentra ingericht, in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard. Van daaruit worden de brandweerwagens rechtstreeks aangestuurd naar meldingen in de buurt.

(Bron: ANP)

18:10 Stevige exemplaren en wateroverlast in Duitsland

De zwaarste buien zijn weggelegd voor Duitsland. Het Duitse Kassel kreeg met een stevig exemplaar te maken met wateroverlast tot gevolg.

17:34 Wat brengt het weekend?

Krijgen we na deze regionaal kletsnatte dag ook in het weekend regen? Dat vertellen we je in ons weekendweerbericht.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

17:19 Neerslagsommen tot nu toe

De meeste regen viel tot nu toe in Noord-Brabant. Hieronder zijn de automatische meetstations van het KNMI te zien, maar lokaal viel al meer dan 25 mm. Komende uren trekken de zwaarste buien over Limburg en daarna over de Achterhoek en Twente.

Neerslagsommen afgelopen 12 uur

16:35 Hoogwatergolfje op de Rijn verwacht en zeer welkom

Rijkswaterstaat verwacht vanaf zaterdag een kleine hoogwatergolf op de Rijn. De rivier staat op dit moment door de droogte heel laag, maar in het weekend wordt een afvoer van tussen de 1500 en 1700 kubieke meter per seconde verwacht met het hoogtepunt op maandag. Daarna zakt het water weer, maar pas over twee weken komt de waterstand weer in de buurt van het laagwater van dit moment, zegt Bas Boterman, senior adviseur watermanagement bij Rijkswaterstaat. Het hoogwatergolfje wordt veroorzaakt door veel regen in het Duitse stroomgebied van de Rijn.

Waterbeheerders zijn volgens Boterman erg blij met de tijdelijke stijging van de waterstand in de Rijn en dus in alle grote rivieren. Het extra water wordt gebruikt om knelpunten die zijn opgetreden door de droogte aan te pakken. Er wordt veel water via de IJssel naar het IJsselmeer gestuurd om daar het peil te verhogen. Dat is nodig, omdat het IJsselmeer de grote zoetwatervoorraad is voor een aantal waterschappen en een drinkwaterbedrijf. Rijkswaterstaat wilde het peil van het meer begin juni extra verhogen, maar dat lukte niet helemaal door de aanhoudende droogte en hitte.

Het extra rivierwater wordt ook ingezet om de Rijn-Maasmonding en het Amsterdam-Rijnkanaal goed door te spoelen. West-Nederland heeft al behoorlijk veel last van verzilting. De lage afvoer van de rivieren is niet voldoende om indringen van zout zeewater tegen te houden. Nu er meer water door de rivieren gaat stromen wordt het zoute water teruggeduwd naar zee. Waterschappen die een verbinding hebben met een rivier kunnen met de extra afvoer hun regionale watersystemen aanvullen.

"De droogte is niet voorbij maar dit is even heel welkom", zegt Boterman. "We laten geen druppel ongemerkt voorbij gaan en gebruiken al het water dat er is." Regenrivier de Maas zal door hevige regenbuien in België en de Ardennen ook even een hogere waterstand hebben, maar die piek is snel voorbij, verwacht Rijkswaterstaat.

16:10 Buien beëindigen record-hittegolf

De recordlange regionale juni-hittegolf is voorbij, doordat het in het oosten en zuidoosten vandaag niet zomers warm werd. Lees hier alles over deze record-hittegolf.

15:58 Zwaarste buien nu boven Ardennen en de Eifel

Op dit moment zijn zware onweersbuien actief boven de Ardennen en de Eifel. De Ardense buien brengen straks ook veel regen in ons land. Vooral in Limburg kan dit nog beginnen als zware onweersbuien, daarna worden het vooral hele zware regenbuien. Dit is ook goed te volgen op de expertradar van platform I'm Weather.

15:30 Komende uren oppassen voor gevaarlijke onweersbuien in Limburg

Zware onweersbuien vanuit België kunnen komende uren Limburg bereiken. Hierbij is naast onweer kans op zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.

Wat te doen bij hevig onweer?

15:14 België laat stuwmeren uit voorzorg leeglopen

België maakt zich, twee jaar na de verwoestende overstromingen in Wallonië, op voor nieuwe stortregens. Uit een stuwmeer dat een rol speelde in de ramp van toen wordt uit voorzorg water geloosd. Zo kan het zo nodig meer regen bergen.

In de Waalse provincie Namen kan donderdag weleens meer neerslag vallen dan normaal in een maand tijd gebeurt. Daarom geld er code rood.

De autoriteiten willen voorkomen dat de smalle rivier- en beekdalen in het gebied weer te veel water te verstouwen krijgen, zoals in de zomer van 2021. Toen werden honderdduizenden mensen door stortregens en plotseling hoogwater verrast. Er vielen 39 doden en de schade liep in de miljarden euro's. Om meer hemelwater te kunnen bergen, laten de autoriteiten de stuwmeren van Eupen, Gileppe en Ry de Rome wat leeglopen. (Bron: ANP)

15:02 Recordreeks zomerse junidagen in De Bilt voorbij

Met vandaag een maximumtemperatuur van 24,2 graden in De Bilt, is er een eind gekomen aan de recordreeks zomerse dagen in De Bilt. Meer daarover is hier te lezen.

13:31 Geen goede dag voor duurzame energie

De bewolking die bij de buien hoort bedekt inmiddels een groot deel van het land.

Daarmee is het geen goede dag voor de opbrengst van zonne-energie. Bekijk ons energieweerbericht met de verwachting voor de komende dagen.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

13:15 Heuvels gevoeliger voor wateroverlast

Hoe snel wateroverlast ontstaat verschilt per regio. Zo zijn de heuvels extra gevoelig, maar ook stedelijke gebieden.

Lees meer: Deze gebieden in Nederland hebben vaak te maken met wateroverlast

13:00 Oppassen voor aquaplaning tijdens zware regenval

Tijdens de zware buien kan er veel water op de wegen terecht komen en daardoor kan watergladheid optreden. Lees hier meer over de impact van aquaplaning.

12:47 Sterke stroming Maas in Limburg verwacht

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een mogelijk snelle stijging van de waterstand van de Maas donderdag, met name in Limburg. De forse neerslag die voor donderdag in België voorspeld wordt, kan volgens de dienst de komende 24 uur leiden tot een onverwacht sterke stroming van de Maas. Met name de recreatievaart moet daarmee rekening houden.

In België wordt in korte tijd veel neerslag verwacht en daar geldt een weeralarm (code rood). Daardoor kan de stroming op de Maas veel sterker zijn dan de afgelopen weken. Rijkswaterstaat verwacht overigens geen extreem hoogwater. Wel kunnen met name in Roermond uiterwaarden onder water lopen. (Bron: ANP)

12:44 Betekent regen einde recordlange juni-hittegolf?

De meeste regen wordt vanmiddag verwacht in de gebieden waar tot en met gisteren nog sprake was van een recordlange juni-hittegolf. Gisteren was dag 14 van de hittegolf in Twente, Deelen, Eindhoven, Volkel, Arcen, Ell en Maastricht. Waarschijnlijk wordt het op geen van deze stations vandaag 25 graden. Al kwam Deelen net nog heel dichtbij met 24,7 graden en Twente met 24,5 graden.

Bij hitte is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen. Foto: Martin Herms.
Bij hitte is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen. Foto: Martin Herms.

12:01 De verwachting

Een gebied met stevige en langdurige buien bereikt momenteel het zuiden van het land en breidt zich vanmiddag noordwaarts uit over ons land. Ten zuidoosten van grofweg de lijn Groningen – Amsterdam – Rotterdam gaat het van tijd tot tijd regenen, maar daarin zijn de verschillen qua hoeveelheid regen zeer groot.

In Limburg, het oosten van Noord-Brabant, het zuiden en oosten van Gelderland en het oosten van Overijssel valt de meeste regen en daar kan het ook tot wateroverlast komen. In Limburg wordt de meeste overlast verwacht en geldt code oranje. In de overige gebieden geldt code geel.

De verwachting is dat regionaal meer dan 50 millimeter regenwater kan vallen in het oosten en zuidoosten van het land. Lokaal is het zelfs nog natter en dan neemt de kans op wateroverlast toe. Normaal valt in juni zo’n 65 tot 70 mm regen en dit kan nu plaatselijk in 12 uur tijd vallen.

De neerslagverwachting
De neerslagverwachting

In Limburg is in de loop van de middag ook kans op enkele stevige onweersbuien. Hierbij zijn windstoten tot 75 km/uur mogelijk en plaatselijk ook hagel. Zeker in de Limburgse heuvels kan door het glooiende landschap sneller wateroverlast ontstaan. Doordat de grond ook nog eens droog is, kan het water minder snel de grond intrekken, wat weer voor extra wateroverlast kan zorgen. Lees meer in ons verwachtingsartikel.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven