Weekverwachting: omslag naar volop herfstweer

22 september 2024, 10:25

Weekverwachting
Guur herfstweer. Foto: Ben Saanen

Vandaag is de astronomische herfst van start gegaan en het weer doet komende week volop mee. Het wordt behoorlijk wisselvallig met dagelijks wel een aantal buien of enige tijd regen en daarbij komt een stevige wind te staan. De temperatuur gaat bovendien een flink stuk omlaag.

Eerst enkele buien

De week begint met licht wisselvallig weer. Vooral maandagochtend en dinsdagmiddag trekken enkele buiengebieden over ons land, waarbij zeer lokaal zelfs onweer kan voorkomen. Verder is het nog wel relatief rustig weer met een zwakke tot matige, maar zuidwest draaiende wind. Door de hoeveelheid bewolking verlopen de nachten trouwens wel relatief zacht. Alle details over het weer lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Steeds vaker regenachtig

Vanaf woensdag naderen steeds actievere neerslagzones onze omgeving. In de loop van woensdag zorgt dit vanuit het zuidwesten voor een eerste plens regenwater: op sommige plekken kan dan al 10 tot 15 millimeter vallen. Waar het dinsdag nog maximaal 19 graden wordt, blijft de middagtemperatuur woensdagmiddag steken op een graad of 17. Dat is een fractie onder het langjarig gemiddeld voor eind september.

Een ander aandachtspunt wordt de windsnelheid. Vooral woensdagavond neemt de zuidwestenwind flink toe: langs de kust en in het zuidwesten mogelijk even naar hard of stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij zijn windvlagen mogelijk tussen 75 en 80 km per uur. In de rest van ons land houdt de wind zich waarschijnlijk rustiger.

Flink dalende temperatuur

Na passage van de regenzone op woensdag, stroomt veel koudere lucht over ons land uit. Richting het weekend gaan de temperaturen zodoende steeds verder omlaag: donderdag wordt het maximaal 16 graden, vrijdag zo'n 14 graden en tijdens het weekend is het met een graad of 13 in de middag wel bekeken. Dat zal echt even wennen worden na de voorbije warme periode! Ook de nachten worden daarbij behoorlijk fris met landinwaarts soms minima iets onder de 5 graden. Het weerbeeld wordt dan wel iets vriendelijker met weliswaar dagelijks enkele buien, maar tussendoor ook zeker ruimte voor de zon.

Banner Whatsapp WOL

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven