weeronline

Nog steeds droger dan normaal, ondanks buien

24 mei 2022, 15:00

Droogte
Droogte in Limburg. Foto: Rob Beckers

Ondanks de buien van afgelopen dagen is er in Nederland nog altijd sprake van droogte. De regen heeft het alleen wat getemperd en voorkomen dat de droogte extreme vormen vormen zou aannemen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

Op sommige plekken is deze maand al meer regen gevallen dan in een gemiddelde meimaand. De afgelopen drie weken kwam over het land 60 tot 90 millimeter neerslag naar beneden, terwijl dat in een meimaand gemiddeld 58 millimeter is. Er zijn echter ook plekken waar het erg droog is gebleven en er van regen amper sprake is geweest.

Hoewel de buien voor verlichting hebben gezorgd, is momenteel nog altijd sprake van een gemiddeld neerslagtekort van 97 millimeter. In het zuidoosten is dat op sommige plekken nog meer, zo'n 120 millimeter. In het midden van het land is het tekort van 60 tot 90 millimeter minder ernstig, maar evengoed groter dan normaal gesproken. In deze tijd van het jaar is gemiddeld sprake van een neerslagtekort van 30 tot 50 millimeter en aan kust 60 millimeter. Dit betekent dat zodra we opnieuw een tijd droog weer krijgen we dit snel zullen merken aan de natuur en in de tuin.

Halverwege mei, voor de periode met buien, stevende Nederland nog af op recorddroogte. Inmiddels valt 2022 buiten de top 5 van droogste jaren.

Maatregelen tegen droogte blijven nodig

Hoewel de soms pittige regenbuien van de afgelopen dagen enigszins hebben geholpen tegen de droogte is de grondwaterstand in het zuiden nog altijd laag. Vooral in gebieden die voor water helemaal afhankelijk zijn van regenval blijft de droogte een probleem voor de landbouw en de natuur. In delen van Nederland geldt een sproeiverbod. In het weekeinde kreeg een aantal waterschappen te maken met veel dode vissen in het water. Dat kwam doordat het zuurstofpeil in het opwarmende, laagstaande water te gering werd. Waar het flink heeft geregend is dat probleem weer verholpen. Waterschap Noorderzijlvest in Groningen merkt dat veel watergangen dichtgroeien, omdat het waterpeil erg laag staat. Het schap gaat maaien als de doorstroming in gevaar komt.

Door de gestage regenval zal de droogte op grote schaal verlicht worden. Foto: Jos Hebben.
Door de gestage regenval zal de droogte op grote schaal verlicht worden. Foto: Jos Hebben.

Rijkswaterstaat verhoogt het peil in het IJsselmeer en het Markermeer voorlopig niet verder. Het peil is recent al opgehoogd zodat waterschappen meer water uit het IJsselmeer kunnen aanvoeren om de droogte te bestrijden. Maar het is nog broedseizoen. Als het peil verder omhoog zou gaan, zouden nesten onder water lopen. De dienst voorziet ook meer water vanuit de grote rivieren in het IJsselmeer door een licht stijgende afvoer in de Rijn bij Lobith. Na het weekend zakt het peil in Rijn, Waal, IJssel en Lek weer. In laaggelegen delen van Nederland spoelen Rijkswaterstaat en de schappen rivieren en kanalen extra door om de waterkwaliteit op peil te houden. Hier en daar zijn maatregelen tegen verzilting genomen. De hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland hebben veendijken gecontroleerd op scheuren door de droogte. Alle dijken bleken ondanks de droogte nog in orde.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven