Florida krijgt mogelijk te maken met een zware orkaan

24 september 2024, 13:10

Orkanen
Ondergelopen straten in Florida door orkaan Irma. Foto: Adobe Stock / Satoshi Kina

Volgens de laatste verwachting is in het zuidoosten van de Verenigde Staten donderdagavond en vrijdag kans op een orkaan van categorie 3 of hoger. Lees er alles over.

Al een week lang, sinds dinsdag 17 september, geven verschillende weermodellen kans op het ontstaan van een forse orkaan deze week in de Golf van Mexico. Zondag 22 september ontstond een lagedrukgebied met onweersbuien en dit systeem heeft de potentie om zich tot orkaan te ontwikkelen. Het wordt door het National Hurricane Center gemonitord en heeft vooralsnog de naam ‘tropical cyclone Nine’.

Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht
Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht

Helene

Vanaf windkracht 8 wordt een tropisch systeem een ‘tropische storm’ en krijgt een naam. Hiervoor is een namenlijst opgesteld die op alfabetische volgorde wordt gebruikt. Waarschijnlijk wordt tropical cyclone Nine later deze dinsdag tropische storm Helene.

Koers naar Florida

Tropical cyclone Nine bevindt zich nu ten zuiden van Cuba, koerst noordwestwaarts en trekt morgen tussen het westen van Cuba en het uiterste oosten van Mexico door naar de Golf van Mexico. Voor West-Cuba en Oost-Mexico gelden een ‘tropical storm warning’ en een ‘hurricane watch’. Dit betekent dat tropische storm omstandigheden mogelijk zijn en er ook kans is op windsnelheden van orkaankracht.

Lees hier hoe wat orkanen precies zijn en hoe ze ontstaan.

Boven de Golf van Mexico wordt de koers van het systeem meer noord tot noordoostwaarts en daarmee ligt het (noord)westen van Florida op de route. Mogelijk is dan zelfs sprake van een ‘major hurricane’, een orkaan van categorie 3 of hoger. Als dit uitkomt zal er grote schade ontstaan door de wind, door stormvloed en door extreme regenval. Dit laatste zal zich mogelijk niet beperken tot Florida en vormt ook in aangrenzende staten Alabama en Georgia een risico.

Lees ook: Code rood in Mexico door orkaan John.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven