De eerste duidelijk zichtbare sneeuwvlokken van deze winter in ons land zijn waargenomen. De primeur is voor het oosten van Noord-Brabant. De vorige keer dat het sneeuwde in Nederland was op 7 mei van dit jaar. In de ochtend viel in het zuidoosten natte sneeuw en in de omgeving van Den Bosch en Veghel kleurde het zelfs wit.
Vrijdagmiddag en -avond kwamen uit het midden en oosten van het land ook al meldingen van natte sneeuw. Het ging hier echter om 'vaste stukjes' in ijskoude regen die zichtbaar waren op autoramen en dakramen, maar echte mooi sneeuwvlokken waren het niet.
Rond of iets na middernacht vielen in het oosten van Noord-Brabant wel echte vlokken.
Dit weekend komt het vaker tot winterse buien met kans op hagel en natte sneeuw. Tijdens intensieve neerslag zou het dan zelfs zeer lokaal en tijdelijk wit kunnen kleuren.
Een uitgebreide verwachting voor de komende dagen lees je in ons weerbericht.
Vorig jaar eerste sneeuwvlokken op 29 december
Tijdens de winter van 2020-2021 kwam het op 29 december tot de eerste duidelijke sneeuwvlokken. In Groningen resulteerde dit gelijk in een kortstondig wit landschap. In 2019 werden op 18 november de eerste sneeuwvlokken waargenomen. Het stelde erg weinig voor, omdat de vlokken natte sneeuw vermengd waren met regen. Een jaar eerder werden de eerste sneeuwvlokken op 20 november gespot in Emmen en Ter Apel. Auto’s en tuintafels kleurden een beetje wit, maar tot een wit landschap kwam het nog niet.
In 2017 konden we de eerste natte sneeuw van het seizoen op 25 november begroeten. 2016 bracht op 8 november al natte sneeuw en in 2015 dwarrelden de eerste sneeuwvlokken al op 14 oktober naar beneden.
Noordoosten elf sneeuwdagen meer dan zuidwesten
Jaarlijks komt het gemiddeld over het land in het huidige klimaat (1991-2020) tot 19 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 24 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 13 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. Doordat het klimaat opwarmt zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden. Gemiddeld over de periode 1951-1980 kwam het in De Bilt nog tot 33 sneeuwdagen per jaar, terwijl dit aantal inmiddels over de periode 1991-2020 is afgenomen naar slechts 18 sneeuwdagen.
Een sneeuwdag is gedefinieerd als een dag waarop sneeuwvlokken zijn waargenomen, ongeacht de hoeveelheid vlokken en ongeacht of de sneeuw blijft liggen.
Foto: Ria Gerards