Ongewoon hoge wintertemperatuur in Australië breekt record

26 augustus 2024, 12:30

Hitte
Extreme winterhitte

In het noordoosten van Australië steeg het kwik maandag naar 41,6 graden. Daarmee is volgens het Bureau of Meteorology (BoM) een nieuw record voor hoogste wintertemperatuur gevestigd.

De meting werd maandagmiddag gedaan in Yampi Sound en de temperatuur verbrak het oude record van 41,2 graden. Dit werd in augustus 2020 genoteerd in het nabijgelegen West Roebuck.

De Australische meteorologische dienst heeft aan persbureau AFP laten weten dat de meting "de heetste augustustemperatuur voor elke locatie in Australië" was en "het nieuwe maximum temperatuurrecord voor heel Australië voor elke wintermaand". Wel spreekt het BoM nog van een officieus record, aangezien eerst gecontroleerd moet worden of het geen afwijking of storing in de meetapparatuur betrof.

Weerrecords

Ook elders in Australië sneuvelden weerrecords: in grote delen van het land lagen de temperaturen afgelopen weekend ver boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. In Oodnadatta in Zuid-Australië werd het vrijdag 38,5 graden en zaterdag 39,4 graden, melden Australische media. Dit is ongeveer 16 graden warmer dan gemiddeld. Ook in West-Australië is het al enkele dagen 2 tot 12 graden warmer dan normaal: zondag werd het in Fitzroy Crossing net iets boven de 40 graden.

Verwacht wordt dat de winterse hitte in grote delen van Australië de komende week nog aanhoudt. Deze wordt namelijk veroorzaakt door hardnekkig hogedruksysteem. In het grootste deel van het land is het brandseizoen nog niet aangebroken, maar de hete, droge en soms winderige omstandigheden zorgen in heel Australië voor een matig tot hoog brandgevaar.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven