Orkaan Helene op weg naar kust van Florida

26 september 2024, 12:35

Storm
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

De Amerikaanse staat Florida krijgt de komende dagen te maken met orkaan Helene. De storm komt naar verwachting donderdagavond (lokale tijd) aan land in de zogenoemde Big Bend-regio.

Helene is momenteel een orkaan van de eerste categorie, maar volgens de verwachtingen wint de storm snel aan kracht. Als Helene aan land komt, is er waarschijnlijk sprake van windsnelheden rond de 209 kilometer per uur. Dat is bijna een orkaan van de vierde categorie. Daarvan is sprake bij windsnelheden vanaf 210 kilometer per uur.

De autoriteiten roepen inwoners op te evacueren. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt voor "levensbedreigende" stormvloed, schadelijke winden en overstromingen in een groot deel van Florida en het zuidoosten van de VS. De hevige neerslag kan tot overstromingen leiden in het noorden van Florida, maar ook in delen van Alabama, Georgia, Tennessee en North en South Carolina. Op sommige plekken kan ruim 380 millimeter regen vallen. Dit wordt verwacht in het zuidelijk deel van de Appalachen. Een bergketen in het oosten van de VS. Dit is ongeveer het westen van de staten North Carolina en South Carolina en het noorden van Georgia.

De regio werd vorige maand nog getroffen door orkaan Debby.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven