weeronline

Terugblik: de zeer zware herfststorm van 2013

28 oktober 2024, 07:14

Terugblik
De windzak staat strak door storm. Foto: Jannes Wiersema.

Weet jij het nog? Op deze dag in 2013 ging het flink tekeer in ons land. Een zeer zware herfststorm trok over het land en veroorzaakte veel overlast en schade. In dit artikel blikken wij terug op deze bijzondere storm.

Na een lange periode zonder zware stormen (sinds januari 2007) was het in oktober 2013 ineens raak, met op de 28e zelfs een zeer zware storm! Dat was voor het eerst sinds januari 1990. Oktober 2013 stond in het teken van zacht en nat weer, waarbij het soms tot wateroverlast kwam. Daarbij was het eerst fris, maar later in de maand werd het bijzonder zacht. Op 22 oktober werd het in De Bilt zelfs 21,8 graden.

Na al dat zachte weer ging de blik op een naderende stormdepressie. Op 28 oktober 2013 trok een zeer zware zuidwesterstorm over ons land. Voor het westen, midden en noorden van het land gold zelfs een code rood (weeralarm) vanwege de zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Er werd opgeroepen om binnen te blijven.

Lees ook: De definities van storm en zware windstoten

Windstoot van maar liefst 151 km/uur

De code rood was uiteindelijk meer dan terecht. De storm werd zwaarder dan verwacht met een uurgemiddelde van windkracht 10 in Noord-Holland en het noordelijk kustgebied. Op de Waddeneilanden was uiteindelijk zelfs sprake van een zeer zware storm met windkracht 11 en tijdelijk werd op Vlieland zelfs windkracht 12 gemeten!

Bomen braken als luciferhoutjes en uiteindelijk waren in ons land drie slachtoffers te betreuren. Daarnaast waren er nog mensen die verwondingen opliepen door afknappende takken, omvallende bomen, afgewaaide dakpannen en rondwaaiende rommel. De wortels van omwaaiende bomen trokken op sommige plaatsen water- en gasleidingen kapot.

Banner Whatsapp WOL

Ook leverde de storm veel hinder in het verkeer op. Bomen vielen in het westen en noorden van het land op veel plaatsen massaal op de wegen. Ook waaiden veel vrachtwagens omver, onder andere op de A2. Het openbaar vervoer kwam in een deel van het land volledig stil te liggen en ook de veerdiensten naar de Waddeneilanden voeren niet of nauwelijks. Parken, bossen en attractieparken werden afgesloten.

Nog extremer waren de windstoten. Zelfs landinwaarts werden windstoten gemeten van ruim 100 km/uur. Veel zwaardere windstoten kwamen voor op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied waarbij de hoogste werd gemeten op Vlieland met maar liefst 151 km/uur!

De hoogste windstoten gemeten op 20 oktober 2013.
De hoogste windstoten gemeten op 20 oktober 2013.

Ook elders in Noord-Europa richtte de storm flink wat schade aan. Delen van Zuid-Engeland, België, Noord-Duitsland en Denemarken waren zwaar getroffen met in totaal 21 dodelijke slachtoffers.

Na 2013 geen zeer zware herfststorm meer

Tot een zeer zware storm is het in de herfstmaanden na 2013 niet meer gekomen. Sterker nog, de afgelopen jaren verliep de herfst vaak vrij rustig. Sinds 2018 beleefden we maar liefst 4 keer een herfst zonder ook maar één storm genoteerd te hebben. In de winter en zomer zijn daarna nog wel meerdere zware tot zeer zware stormen voorgekomen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven