De zomervakantie begint dit jaar goed! De eerste weken van juli verlopen overwegend droog en vooral in de tweede week lijkt het volop zomer te worden. Juli eindigt waarschijnlijk met typisch Nederlands zomerweer. Daarbij is het vrij koel en zijn buien te verwachten. Desondanks verloopt de gehele maand gemiddeld 1 graad te warm en iets droger dan normaal. Augustus lijkt stabieler zomerweer te brengen.
Wie dit jaar vroeg zomervakantie viert heeft geluk. In de eerste juliweek is het namelijk prima zomerweer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het noorden en daardoor zijn de temperaturen heel normaal voor de tijd van het jaar. Wel is het verschil in temperatuur tussen de kustregio’s en het diepe binnenland groot. Zo wordt het op de Wadden in de eerste dagen van juli een graad of 17 terwijl Brabant en Limburg kunnen rekenen op 23 graden.
In de loop van de week en in de tweede week van juli neemt de kans op warmer weer toe. Daarbij kan het regionaal 25 graden worden en is ook kans op een paar dagen met maxima van ruim 30 graden. Buien laten ons land op de meeste dagen links liggen. Wel kunnen bij de overgang van hitte naar koelere dagen tijdelijk onweersbuien ontstaan.
Typisch Nederlands zomerweer
In de tweede helft van juli waait de wind over het algemeen uit het westen. Daardoor komt de maximumtemperatuur met 20-25 graden rond normaal uit en is kans op buien. Heel nat wordt het niet. Bij dit wisselvallige weertype zijn er namelijk geregeld droge dagdelen. Op sommige dagen draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en kan warmere lucht ons land vinden. Van stabiel zomerweer met langdurige warmte en droogte is waarschijnlijk geen sprake.
In augustus is kans op westen- tot noordenwinden, waardoor aan de kust relatief koel is. In het binnenland zorgt de krachtige augustuszon ervoor dat de temperatuur flink kan oplopen. Omdat het in de avond gauw donker wordt, koelt het dan juist snel af. Goed nieuws voor wie in eigen land blijft, waarschijnlijk valt in augustus minder regen dan normaal.
Foto: Jolanda Bakker