Orkaan Beryl vrijdag verwacht in Mexico, na ravage in Jamaica

04 juli 2024, 12:45

Orkanen
Hoge golven door orkaan Beryl aan de kust van de Dominicaanse Republiek. Foto: ANP/EPA/Orlando Barria

Orkaan Beryl komt naar verwachting donderdagavond laat in Mexico aan land, verwacht het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Eerder deze week bereikte de orkaan heeft zelfs even de hoogste categorie. Nog nooit eerder kwam er een orkaan voor met categorie vijf zo vroeg in het seizoen.

Woensdag teisterde Beryl Jamaica met hevige wind en regen, waarbij ten minste één persoon omkwam. Een vrouw stierf nadat een boom op haar huis was gevallen. Het dodental als gevolg van de orkaan is daarmee opgelopen tot minstens tien. Dat aantal ligt vermoedelijk hoger, maar er is nog weinig communicatie mogelijk met door overstromingen en harde wind getroffen omliggende eilanden.

Beryl koerst af op Mexico

Bijna duizend Jamaicanen zaten woensdagavond nog in opvangcentra, zei Richard Thompson, waarnemend directeur-generaal van de Jamaicaanse rampendienst, tegen een lokale nieuwszender. De belangrijkste luchthavens van het eiland zijn gesloten en de straten grotendeels leeg. Premier Andrew Holness stelde woensdag een landelijke avondklok in. Sommige wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen of overstromingen.

Volgens de meteorologische dienst van het eiland stond Beryl woensdagavond "op het punt om weg te trekken van Jamaica" richting de Kaaimaneilanden.

Beryl is op dit moment afgezwakt tot een orkaan van de 3e categorie. Naar verwachting komt de orkaan in donderdagavond lokale tijd aan land aan de oostkust van Mexico. Vlak aan zee moet rekening worden gehouden met zeer hoge golven en zeer zware windstoten die op kunnen lopen tot maar liefst 160 km/uur. Eenmaal aangekomen op land zwakt de orkaan snel in kracht af tot een tropische storm, maar ook dan is het op veel plekken nog echt onstuimig met zeer zware windstoten en grote hoeveelheden neerslag.

Lees hier alles over orkanen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven