Mexico bereidt zich voor op komst orkaan Beryl

05 juli 2024, 12:30

Orkanen
Gesloten strand in Cancun, Mexico. Foto via ANP; / Elizabeth Ruiz / AFP

Het schiereiland Yucatán (Mexico) zet zich schrap voor orkaan Beryl. Er is code rood afgegeven, de hoogste waarschuwingsgraad. Inwoners worden opgeroepen binnen te blijven of onderdak te zoeken in schuilkelders.

De orkaan, die ongebruikelijk krachtig en vroeg in het seizoen tot ontwikkeling kwam, brengt naar verwachting windstoten tot 185 kilometer per uur met zich mee. Daarbij kan volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) 100 tot 150 millimeter regen vallen, met lokaal uitschieters tot wel 250 millimeter. Vrijdagochtend vroeg (lokale tijd) zal Beryl waarschijnlijk snel in kracht afnemen, maar zodra het systeem over de Golf van Mexico trekt zal het weer aansterken. In het weekend verwacht het NHC dat de orkaan het noordoosten van Mexico en het zuiden van Texas aandoet.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador drukte inwoners op het hart om zichzelf in veiligheid te brengen voordat Beryl arriveert. "Niet treuzelen, materiële zaken kunnen worden hersteld. Leven is het belangrijkste", schreef hij op sociale media.

Beryl trok afgelopen week over het Caribisch gebied en veroorzaakte daar veel schade. Volgens de autoriteiten zijn zeker elf mensen om het leven gekomen als gevolg van de orkaan.

Lees al ons nieuws over orkanen.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven