Storm Poly is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware storm (11 Bft) en een windstoot van maar liefst 146 km/uur. In het noordwesten van het land was sprake van een code rood, weeralarm, vanwege de zeer zware windstoten.
Live-blog gesloten
Storm Poly trok over ons land en die veroorzaakte vandaag veel overlast in vooral de noordwestelijke helft van het land. Komende uren kunnen in het uiterste noorden nog zware windstoten voorkomen en regent het nog enige tijd, maar er is nu nergens meer sprake van een officiële storm. Elders in het land is het inmiddels een stuk droger en is ook de wind flink in kracht afgenomen. In de loop van de avond is in heel ons land de rust teruggekeerd. Wel trekken nog enkele buien over het land. Komende nacht is het overal droog en komen brede opklaringen voor.
We hebben de belangrijkste feiten over storm Poly voor je op een rij gezet:
- In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gold een CODE ROOD (WEERALARM) voor storm Poly door de zeer zware windstoten die over deze regio trokken. Elders in het land was sprake van code oranje of geel voor de kans op (zeer) zware windstoten.
- De hoogste windstoot vandaag bedroeg 146 km/uur en werd gemeten in IJmuiden. Dit is de hoogste windstoot ooit gemeten in een julimaand.
- Er was sprake van een zeer zware storm in IJmuiden, met een uurgemiddelde van windkracht 11. Nog nooit eerder was er sprake van een zeer zware storm in de zomer.
- Op Houtribdijk was sprake van een zware storm en op Wijdenes, Hoek van Holland en Vlieland kwam het tot een officiële storm met een uurgemiddelde van windkracht 9.
- Omgeving Haarlem was één van de zwaarst getroffen gebieden. Zeer veel stormschade door ontwortelde bomen aan o.a. huizen en auto’s. Er is hier ook één slachtoffer gevallen nadat een boom op een auto terecht kwam. Ook in Amsterdam kwamen veel meldingen van stormschade en vielen twee zwaargewonden door het noodweer.
- Meerdere snelwegen waren gedeeltelijk of volledig afgesloten door omgevallen bomen. De A9 was volledig onbegaanbaar omdat het hele wegdek bezaaid was met bomen.
- In het midden en westen van het land is vandaag de meeste regen gevallen. Op uitgebreide schaal viel hier 20 tot 30 mm regen. Lokaal lopen de hoeveelheden op tot ruim 40 mm.
Na de zeer zware storm van vandaag volgt morgen een heel ander weertype. Op een enkel buitje na blijft het namelijk droog met een mix van wolken en zon. Het wordt 20 tot 25 graden. Wat het weer doet op de dagen hierna lees je hier.
15:20 Code oranje beëindigd
Inmiddels is ook in het uiterste noorden van het land geen sprake meer van code oranje. De storm is gaan liggen en het ergste is voorbij. Komende uren kunnen in het uiterste noorden nog wel windstoten voorkomen van 75-90 km/uur.
14:25: Alleen Noord-Nederland nog code oranje
Code oranje geldt alleen nog maar voor de Waddeneilanden, de Waddenzee en de provincies Friesland en Groningen. Voor Noord-Holland, Flevoland en Drenthe geldt nog code geel.
14:20 Vooral noorden nog zware windstoten en regen
Grofweg ten noorden van de lijn Alkmaar - Zwolle komen nog (zeer) zware windstoten voor. Vooral op de Waddeneilanden en in Friesland en Groningen kunnen windstoten nog boven 100 km/uur voorkomen. Geleidelijk neemt vanuit het zuiden de wind af. De kans op zware windstoten (meer dan 75 km/uur) in Groningen neemt pas rond 18:00 uur af.
Ook valt komende uren in Noord-Nederland nog flink wat regen. Voor de verdere vooruitzichten lees je ons uitgebreide weerbericht.
14:10 Staatsbosbeheer adviseert weg te blijven uit bos met stormschade
Staatsbosbeheer adviseert recreanten om voorlopig even weg te blijven uit bossen die stormschade hebben opgelopen. Er kunnen nog veel losse takken hangen in de bomen en dat kan gevaarlijk zijn. Bovendien gaat de natuurbeheerder met grote machines aan het werk om de stormschade op te ruimen.
De grootste schade lijkt te zijn ontstaan in de bossen rond Haarlem en Amsterdam, zegt Staatsbosbeheer. Op Landgoed Elswout bij Overveen zijn twintig grote bomen met wortel en al omgewaaid. Ook in het Diemerbos in Diemen liggen veel bomen plat. Maar op andere plekken is nauwelijks schade. Zo bleef het Robbenoordbos in de Kop van Noord-Holland vrijwel helemaal gespaard.
Boswachters gaan woensdagmiddag op pad om te inventariseren hoe groot de schade in de bossen is. Ze laten via sociale media weten in welke bossen gewerkt wordt en welke natuurgebieden gewoon toegankelijk zijn, zegt Staatsbosbeheer. (Bron ANP)
14:00 Spoor mogelijk fors beschadigd door storm, herstel kan lang duren
De NS en ProRail houden er rekening mee dat het spoor flink is beschadigd door storm Poly. ProRail verwacht dat het veel tijd zal kosten om omgevallen bomen van het spoor te halen en beschadigde sporen en bovenleidingen te herstellen. "Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm", stelt de NS.
Wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart, kunnen de NS en ProRail daarom nog niet zeggen. Sinds woensdagochtend rijden er vanwege de storm geen treinen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland.
De NS gaat woensdagmiddag met zogeheten schouwtreinen rijden in regio's die door de storm zijn getroffen. Die lege treinen rijden stapvoets, zodat kan worden ingeschat hoe groot de schade aan het spoor en de bovenleidingen is. Als de omvang van de schade duidelijk is, kan ProRail beginnen met de herstelwerkzaamheden.
Reizigers in het gebied waar het treinverkeer vanwege de storm werd stilgelegd, moeten nog de hele dag rekening houden met hinder, zeggen de NS en ProRail. De reizigers krijgen het advies om alternatief vervoer te regelen.
Volgens een woordvoerder van de NS zijn veel treinreizigers woensdagochtend teruggekomen op het station waarvandaan ze waren vertrokken. Op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal staan nog wel groepen gestrande reizigers, zegt hij. "Maar de situatie is beheersbaar. We delen gratis koffie en thee uit en hebben de toiletten gratis opengesteld." (Bron ANP)
13:50 Meer waarschuwingen afgeschaald
In Overijssel en Flevoland is code oranje afgeschaald naar code geel. Code oranje geldt nog wel voor Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Groningen, de Waddeneilanden, de Waddenzee en het Markermeer en IJsselmeer.
In de zuidelijke helft van Nederland is geen sprake meer van waarschuwingen.
13:45 Omgewaaide bomen in Friesland
Ook uit Friesland komen meldingen van schade en omgevallen bomen.
13:40 Verschillende snelwegen dicht door omgewaaide bomen
De A9 van Akersloot naar Uitgeest is al urenlang dicht door omgewaaide bomen. "Zolang het stormachtig weer is, kan er elk moment ergens iets gebeuren. De bomen zitten vol in het blad, zeker bij open stukken zijn die enorm gevoelig voor windstoten", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Ook op de A6 tussen Lelystad en Emmeloord en daarboven zijn woensdag verschillende keren wegvakken dicht geweest vanwege omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Omstreeks 12.15 uur was het op die snelweg nog raak ter hoogte van Lelystad in noordelijke richting. Ook was rond die tijd de A10 van Oostzaan richting Amsterdam dicht bij Oostzaan vanwege opruimwerkzaamheden. En ook op de A7 van Drachten richting Groningen is de weg dicht bij Hoogkerk door bomen op de weg. Verschillende provinciale wegen werden eveneens afgesloten.
De woordvoerder zegt dat Rijkswaterstaat alles in het werk stelt de weg zo snel mogelijk weer vrij te krijgen. Het deel boven de rivieren is volgens de woordvoerder het hardst geraakt, maar overal doen weggebruikers er goed aan goed op te letten, zegt hij. (Bron: ANP)
13:30 Droogte niet voorbij
Vandaag viel in het westen, midden en noorden op veel plekken al 15 tot 30 mm regen en lokaal zelfs al ruim 40 mm. Hierdoor daalt het neerslagtekort wel wat, maar het is zeker geen einde aan de droogte. In dit artikel lees je hier alles over.
13:00 Beelden van storm Poly op de Houtribdijk
Eind van de ochtend ging het er zo aan toe op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Deze dijk scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.
12:25 Code rood beëindigd
Code rood (weeralarm) in Noord-Holland, Flevoland en Friesland is om 12:24 uur ingetrokken. In de noordelijke helft van het land geldt nog wel code oranje. In Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland is er een code geel. Voor Zeeland, Brabant en Limburg is geen waarschuwing meer van kracht.
12:10 GVB: trams gaan woensdag niet meer rijden
De trams in Amsterdam gaan woensdag niet meer rijden. Het GVB heeft dat besloten, omdat het te gevaarlijk is en te veel bovenleidingen kapot zijn gegaan door de extreme weersomstandigheden. (Bron: ANP)
11:55 Ook behoorlijk wat regen
In de Randstad, Flevoland, het noorden van Gelderland en delen van Friesland is op grote schaal 20 tot 30 mm regen vallen. In het noorden van Zuid-Holland is lokaal al bijna 40 mm gevallen.
11:40 Meerdere vervoersbedrijven laten geen bussen rijden om storm
Meerdere vervoersbedrijven hebben vanwege de storm het busverkeer stilgelegd. Arriva, Connexxion, Keolis en EBS melden dat ze sinds woensdagochtend in sommige provincies en regio's niet meer rijden.
Connexxion meldt dat de bussen door de storm de komende uren in de provincie Noord-Holland niet meer rijden. In de provincie Zuid-Holland en in Lelystad (Flevoland) is het busverkeer door Arriva stilgelegd. Daarnaast rijden de treinen van Arriva in Friesland en Groningen ook niet meer door de storm.
Ook in Almere rijden er geen bussen en treinen van Keolis. Volgens Keolis liggen er te veel bomen en takken op de busbanen waardoor het rijden daar te gevaarlijk is. EBS meldt dat het busverkeer in de regio tussen Amsterdam en Hoorn (Noord-Holland) is stilgelegd om onveilige situaties te voorkomen. (Bron: ANP)
11:20 Vrouw in Haarlem overleden door boom op auto
In Haarlem is een 51-jarige vrouw overleden nadat een boom op haar auto terecht was gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het incident gebeurde op de Marnixstraat. Ter plaatse is nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar ze is aan haar verwondingen overleden, zegt de politie. (Bron: ANP)
11:15 Radar en Satelliet via I'm Weather
Voor weerfanaten: monitor storm Poly vandaag zelf via I'm Weather, gratis met alle Pro features.
11:10 Geen boodschappen door Poly
Bezorgers van boodschappen treffen maatregelen vanwege het noodweer in een groot deel van het land. Zo laat Jumbo weten dat thuisbezorging in drie provincies tijdelijk is stilgelegd. Picnic heeft verder honderden bestellingen on hold gezet in vijf steden in Noord-Holland, waaronder Amsterdam.
Supermarktketen Jumbo bezorgt geen boodschappen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland, in ieder geval tot het begin van de middag. In die provincies is code rood van kracht. Ook bezorgers van Albert Heijn gaan in provincies met code rood niet de weg op. Bestellingen worden later bezorgd of niet bezorgd, waarover de klanten volgens een woordvoerster zijn geïnformeerd. (Bron: ANP)
10:40 Schadebeelden uit Amsterdam en Haarlem
10:30 Chaos op de A9 in beeld
Hier zal het verkeer nog wel een tijdje vast staan
10:20: Zwaartepunt storm Poly trekt naar Friesland
Zeer zware storm Poly verplaatst zich momenteel van Noord-Holland naar het IJsselmeergebied en trekt begin van de middag door naar Friesland. Op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) is nu sprake van een zware storm en zijn zojuist windstoten van ruim 130 km/uur gemeten.
Vanuit heel Noord-Holland komen zeer veel meldingen van omgewaaide bomen, zonnepanelen die van daken waaien en schade aan gebouwen. Zo is ook in Amsterdam sprake van veel omgewaaide bomen. Ook in Flevoland en Friesland kan veel schade optreden door zeer zware windstoten tot 130 km/uur en later trekt het stormveld langs de Groningse noordkust. Ten zuiden van de genoemde provincies is ook kans op stormschade door zware windstoten, maar minder grootschalig.
Tot dusver is in de noordwestelijke van het land op grote schaal ruim 20 mm gevallen en plaatselijk 30 mm. Daar kan nog makkelijk 10 mm bijkomen.
Verwachting vanmiddag en vanavond Halverwege de middag is vooral op de Wadden en in Groningen, Friesland en Drenthe nog sprake van zware windstoten van 75-100 km/uur. Eind van de middag trekt de storm naar Denemarken weg en vanavond keert de rust in de atmosfeer echt terug. Ook wordt het dan op een enkele bui na droog.
Zomerhitte op komst Vrijdag en komend weekend wordt het zomers tot tropisch heet. Lees hier mee over in ons zomervakantie weerbericht.
9:55 Bijgewerkt overzicht zware stormen in Nederland
9:50 Amsterdam bezaaid met omgevallen bomen
Er is vrijwel niemand op straat.
9:45 Indrukwekkend radarbeeld
Een fraaie ingekrulde band met regen. De kern van het lagedrukgebied ligt nu boven de Afsluitdijk en trekt komend uur noordoostwaarts over Noord-Friesland. De zwaarste windstoten vinden we aan de zuidkant van de kern.
9:40 CBR cancelt in gebieden met code rood rijexamens tot 11.00 uur
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 11.00 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besluit in de loop van de ochtend of ook na 11.00 uur examens worden geschrapt.
In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet. Het CBR kan niet zeggen om hoeveel examens het gaat, "maar in elk geval honderden". In heel Nederland staan woensdag 2800 rijexamens gepland.
Het CBR verwacht dat ook in gebieden met code oranje "zeker de examens met een aanhanger en de examens met een motor of bromfiets" worden afgelast. Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. (Bron ANP)
9:35 Bus zwaar beschadigd in Haarlem
9:30 Gebruik I'm Weather Pro vandaag gratis!
Voor weerfanaten: de Pro-versie van onze zeer uitgebreide tool voor weeranalyses is vandaag gratis te gebruiken voor iedereen. Ga naar I'm Weather.
9:10 NL-Alert in Noord-Holland
Boodschap is duidelijk, ondanks enkele spel- en tikfouten.
9:05 uur Zwaarste zomerstorm ooit gemeten!
Tussen 8:00 en 9:00 uur is in IJmuiden een uurgemiddelde windkracht 11 gemeten. Daarmee is het de eerste zeer zware zomerstorm ooit. De zwaarste windstoot die tot nu toe is gemeten bedraagt 146 km/uur, gemeten in IJmuiden. Dit is de hoogste windstoot ooit gemeten in de zomer in ons land. Zware zomerstormen zijn zeer zeldzaam en een zeer zware zomerstorm zoals vandaag is dus uniek. Op 25 juli 2015 was de vorige zware zomerstorm en toen was de zwaarste windstoot 122 km/uur in IJmuiden. De andere zware zomerstormen werden gemeten op 27 augustus 1912 in Hoek van Holland en 12 augustus 1914 in Vlissingen.
De vorige zeer zware storm in ons land was op 18 januari 2018. De impact van een zeer zware storm in de zomer is extra groot doordat de bomen vol in het blad staan en er veel meer buitenactiviteiten zijn.
9:00 Kern van het lagedrukgebied trekt over Kop van Noord-Holland
8:55 Bomen vallen om in Haarlem
8:50 Rijkswaterstaat: ga niet de weg op!
In de provincies waar code rood geldt. Zie hieronder waarom:
8:45 Storm Poly aan het Haringvliet
8:30 - Geen treinverkeer in groot deel van Nederland
In de provincies waar code rood geldt is het treinverkeer stilgelegd. Ook in de rest van het land vallen veel treinen uit. Meer info via de NS planner:
8:20 - Hoogste windstoot in juli ooit gemeten, tevens een zomerrecord
In IJmuiden is zojuist een windstoot van 145,2 km/uur gemeten. Hiermee is de hoogste windstoot ooit gemeten op een Nederlands weerstation in de maand juli. Bovendien is het een zomerrecord.
8:05 - Zomerstorm een feit, uur lang 9 Beaufort gemeten
Op weerstation IJmuiden kwam het tussen 7:00 en 8:00 uur tot een uurgemiddelde windkracht 9. Daarmee is officieel sprake van de eerste zomerstorm sinds 26 augustus 2020. Vlak hierna werd ook een extreem zware windstoot van 145 km/uur gemeten in IJmuiden.
Dit jaar kwam het al één keer eerder tot storm, namelijk op 13 maart.
In 2022 waren er stormen op vijf dagen: 31 januari, 6 februari en 16, 18 en 20 februari. De storm van 18 februari sprong er uit. Dit was Eunice en met 10 Beaufort was Eunice zelfs een zware storm. Ook werden op deze dag windstoten gemeten van 145 km/uur.
Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 uur tot 13:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 12:00 uur tot 13:00 uur of van 13:00 uur tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijke storm, of tijdelijk stormkracht 9.
Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Ook dan moet het een heel uurvak gemiddeld met windkracht 11 waaien.
7:55 - Code rood (weeralarm) in drie provincies!
Voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland geldt voor komende uren code rood.
Lees wanneer code rood (weeralarm) wordt afgegeven.
7:40 uur - Poly ook fraai op satellietfoto:
Zomerstorm Poly is heel goed te zien op de satellietbeelden. Onderstaande foto komt via https://imweather.com/
7:10 uur - onze verwachtingskaart voor storm Poly:
7:05 uur - Er valt regionaal ook veel regen vandaag
Regionaal wordt 15 tot 35 mm regen verwacht en lokaal kan zo'n 40 mm regen vallen. Lees welke gebieden in Nederland het vaakst last hebben van wateroverlast.
6:45 uur - Fraaie radarbeelden
De kern van het lagedrukbied ten westen van Noord-Holland is te zien op onderstaande radar.
6:40 uur - Waarom levert een zomerstorm vaak meer schade op?
In deze tijd van het jaar staan alle bomen volop in het blad. Hierdoor waaien ze sneller om of breken er gemakkelijker grote takken af. Ook staan er bijvoorbeeld vaker losse dingen in de tuin. Denk aan tuinstoelen en parasols. Verder staan er ook al mensen bijvoorbeeld op campings, waar dit in de maanden oktober tot april niet of nauwelijks het geval is.
6:30 uur - Zo veel wind wordt verwacht
De wind is als eerste in Zuid-Nederland aangetrokken en in de vroege ochtend zijn de zwaarste windstoten voor het zuidwesten van het land. Er worden windstoten tot ruim 90 km/uur verwacht in Zeeland.
Al snel neemt ook noordelijker langs de westkust de wind toe en in Zuid-Holland en Noord-Holland worden vanaf circa 8:00 uur zeer zware windstoten tot 120 km/uur of nog iets meer verwacht. Uiteindelijk volgen de zeer zware windstoten ook voor Noord-Nederland. In bijvoorbeeld Friesland en Groningen geldt code oranje juist voor de middag (12:00 - 17:00 uur)
Lees ook: de definities van storm en zware windstoten
Ook komt tijdelijk westerstorm (windkracht 9) te staan langs de kust. Heel misschien wordt Poly zelfs een zware storm (windkracht 10).
Ook zeer veel regen
In het westen, midden en noorden van het land kan op veel plaatsen 15 tot 35 mm regen vallen. Heel lokaal, vooral in het noordwesten, kan de neerslagsom zelfs oplopen tot ruim 40 mm. Ter vergelijking: gemiddeld valt in de hele maand juli zo’n 80 mm regen.
Overlast tijdens ochtendspits
De combinatie van veel wind en regen valt voor met de Randstad precies tijdens de ochtendspits. Er is dus grote kans op flinke vertragingen.