Tyfoon richting Japan tijdens Formule 1

07 oktober 2019, 13:18

Buitenland
ANP-EPA-tyfoon-richting-Japan-tijdens-formule-1-1280x600
ANP-EPA-tyfoon-richting-Japan-tijdens-formule-1-1280x600
ANP-EPA-tyfoon-richting-Japan-tijdens-formule-1-1280x600

De zeer krachtige tyfoon Hagibis is op weg naar Japan. De storm lijkt komend weekeinde aan land te gaan op de eilandstaat, precies tijdens de Formule 1-race. Waar in Japan de storm aan land komt, is nog niet te zeggen.

Op het moment bevindt Hagibis – een volgens het Amerikaanse classificatiesysteem van orkanen vierde categorie-orkaan op een schaal van vijf – zich boven de dunbevolkte Marianeneilanden. De tyfoon neemt snel in kracht toe en bereikt maandag gemiddelde windsnelheden van 240 kilometer per uur, met windstoten tot 280 kilometer per uur.

Doordat de tyfoon snel over de eilandengroep trekt, blijft de schade waarschijnlijk beperkt. Bovendien bevinden de hoogste windsnelheden zich rondom het oog van de storm. De Marianen werden vorig jaar nog getroffen door tyfoon Yutu, de zwaarste tyfoon die de eilandengroep ooit trof. Destijds was er veel schade.

Tyfoon tijdens Formule 1 en WK rugby in Japan

Hagibis groeit naar verwachting dinsdag uit tot een tyfoon van de vijfde categorie. Daarbij worden extreem zware windstoten verwacht van maar liefst 310 kilometer per uur. De tyfoon buigt geleidelijk af naar het noordwesten en uiteindelijk naar het noorden – richting Japan. Hagibis blijft zeer krachtig en kan Japan dit weekeinde bereiken. Waar de tyfoon precies aan land zal gaan, is nog onzeker.

Komend weekeinde vindt de Grand Prix van Japan plaats. Bovendien wordt tot en met 2 november in Japan het WK Rugby afgewerkt. Of de tyfoon effect zal hebben op beide sportevenementen, valt nog niet te zeggen. Ook vorig jaar leek een zeer zware tyfoon op Japan af te stevenen tijdens het Formule 1-weekend, maar die storm trok langs de eilandstaat.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven