Vroeger bestonden er nog geen weermodellen en speelden weerspreuken een grote rol bij het verwachten van het weer. Soms slaan deze spreuken de plank helemaal mis, maar vaak zit er wel een kern van waarheid in. Lees in dit artikel wat de wijsheid is achter de volgende spreuk: ‘als de zwaluwen laag vliegen komt er slecht weer aan’.
Zwaluwen vliegen over het algemeen inderdaad lager bij koud en regenachtig weer dan bij warm en zonnig weer. Dat komt doordat zwaluwen vooral insecten eten, die met de luchtstromen mee zweven. Bij zonnig weer warmt het aardoppervlak op. Als de lucht aan de grond warm genoeg is, stijgt deze op en worden de insecten mee omhooggetild. Zwaluwen hoeven dan niet ver naar beneden om aan hun eten te komen.
Bij koud en regenachtig weer warmt de bodem minder makkelijk op en stijgen er geen warme luchtbellen op. Hierdoor blijven de insecten vlak boven de grond hangen. Zwaluwen moeten dan helemaal beneden komen om voedsel te halen. Vaak zie je dat zwaluwen al laag gaan vliegen vlak voordat slecht weer gearriveerd is. Dat komt omdat de luchtstromingen al veranderen, voordat we een weersverandering opmerken. Zo heb je voor buien uit vaak al te maken met dalende luchtstromingen.
Als je buiten bent voor een wandeling kunnen lage zwaluwen een aanwijzing zijn voor snel naderende regen. De spreuk kan op de korte termijn dus goed van pas komen, maar het weer van een dag later is er niet mee af te leiden. Wel bestaan er ook tal van andere weerspreuken die zelfs over het weer van een maand later gaan.
Zwaluwentrek
Wie in de winter naar zwaluwen gaat zoeken komt bedrogen uit. Zwaluwen zijn namelijk trekvogels en verblijven tussen november en maart in het zuiden van Afrika. We kunnen dus met zekerheid stellen dat de weerspreuk een deel van het jaar niet werkt. Wel kun je heel het jaar door terecht bij het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.