weeronline

Dit is waarom wolken meestal grijs of wit kleuren

11 april 2023, 16:01

Wolken
Bloemkoolwolk. Foto: Jannes Wiersema.

Wolken, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook de kleur verschilt vaak. Bij donkergrijze wolken kun je de regen bijna grijpen, maar soms kondigt juist een witte stapelwolk een flinke onweersbui aan. Rond zonsopkomst en zonsondergang krijgen wolken soms prachtige gele, oranje, roze of rode kleuren. In dit artikel leggen we je uit waar al die kleuren vandaan komen en waarom wolken meestal grijs of wit zijn.

Of een wolk grijs of wit kleurt heeft te maken met de waterdruppeltjes in de wolk. Hoe groter de druppels zijn en des te meer druppels er in de wolk zitten des te grijzer zal de wolk aan de onderkant kleuren. Dit komt doordat het zonlicht geblokkeerd wordt door de waterdruppels. Wat dat betreft zegt de kleur van de onderkant van een wolk dus veel over de kans dat er snel regen uit zal vallen.

Lees ook: Dit vertellen wolken jou over het weer

Dezelfde wolk is wit en grijs tegelijk

Ook maakt het uit aan welke kant van de wolk je kijkt. Heb je de zon in de rug en de wolk voor je dan zie je vaak een prachtige witte stapelwolk. Dit gebeurt vooral wanneer grote wolkendruppels en ijskristallen het zonlicht grotendeels tegenhouden en jouw kant op weerkaatsen. Zo’n grote witte ‘bloemkoolwolk’ kan uiteindelijk uitgroeien tot een stevige bui. Zolang je alleen de witte bovenkant ziet is er nog niets aan de hand, maar als de donkere onderkant jouw kant op komt kun je regen verwachten.

Grijze en witte wolken. Foto: Jannes Wiersema.
Grijze en witte wolken. Foto: Jannes Wiersema.

Zit de zon achter grote stapelwolken dan ziet de lucht er veel dreigender en grijzer uit. Dit komt omdat er bijna geen licht doorheen valt. Als je in een vliegtuig boven de wolken vliegt zie je juist vaak een prachtig witte wolkendeken, omdat het zonlicht naar boven weerkaatst wordt.

Vaak zie je ook dat vooral de bovenkant van onweersbuien wit kleuren. Dit komt doordat de bovenkant minder schaduw opvangt van andere wolken dan de onderkant en de bovenkant werpt vaak ook een schaduw op de onderkant. Hoge stapelwolken bestaan bovenin vaak volledig uit ijskristallen. Deze ijsdeeltjes weerkaatsen nog meer zonlicht dan gewone wolkendruppeltjes. Hierdoor kleurt de bovenkant van de wolk extra wit.

Blauwe lucht met wolken. Foto: Jannes Wiersema.
Blauwe lucht met wolken. Foto: Jannes Wiersema.

Waarom is de lucht blauw en zijn wolken wit of grijs?

Zonlicht is van nature wit en daarom kleuren wolken als ze nog niet veel waterdruppeltjes bevatten vaak wit. De druppels zijn zo groot, dat ze alle kleuren van het zonlicht evenveel verspreiden. In heldere lucht botst het licht ook op deeltjes. Dit zijn luchtmoleculen, kleine stofdeeltjes en hele kleine waterdruppeltjes en ijskristallen. Deze kleine deeltje verspreiden blauw licht veel meer dan rood licht. Daarom zien wij een blauwe hemel.

Kleurrijke wolken. Foto: Jannes Wiersema.
Kleurrijke wolken. Foto: Jannes Wiersema.

Kleurrijke wolken

Rond zonsondergang krijgen wolken soms een mooie gele, oranje, roze of rode kleur. Dit komt doordat de zon dan laag aan de hemel staat en het zonlicht een lange weg door de atmosfeer moet afleggen. Het blauwe licht wordt dan hoog in de atmosfeer al geheel verspreid en zal ons niet bereiken. Andere kleuren bereiken ons wel en kort voor zonsopkomst geldt dat alleen nog voor de oranje en rode kleuren.

Lees ook: Dit is waarom de lucht bij zonsopkomst en zonsondergang vaak rood kleurt

Avondrood. Foto: Jannes Wiersema.
Avondrood. Foto: Jannes Wiersema.

Ook door de wolken valt dan geen wit licht meer, maar vooral licht met gele, oranje, roze en rode kleuren. De dikte van de wolk bepaalt net als bij wit licht uiteindelijk of we het licht aan de andere kant van de wolk kunnen zien of dat we tegen een grijze wolk aankijken.

Lees ook: Wanneer is het Golden Hour?

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven