Hoe hoog kunnen onweersbuien worden?

19 juni 2023, 12:01

Onweer
Onweersbui, cumulonimbus. Foto: Adobe Stock / JSirlin.

Een onweersbui kan er zeer indrukwekkend uitzien. En dat is niet zo vreemd, want een goede onweersbui is hoger dan de Mount Everest. In dit artikel vertellen we je hoe hoog onweersbuien kunnen worden.

Het weer op aarde speelt zich af in de onderste laag van de atmosfeer. Deze onderste laag noemen we de troposfeer. De hoogte van de troposfeer varieert over de aarde. Boven de polen is de troposfeer midden in de winter amper 5 kilometer hoog. Boven tropische gebieden heeft de troposfeer een hoogte van 16 tot 18 kilometer. In Nederland varieert de hoogte van de troposfeer van slechts 8 kilometer tijdens koud winterweer tot ruim 13 kilometer hartje zomer.

Hoe hoger hoe kouder 

Wat belangrijk is voor de vorming van (onweers)wolken is dat in de troposfeer de lucht kouder wordt met de hoogte. Boven de troposfeer zit een luchtlaag waarin de temperatuur weer toeneemt met de hoogte. Deze luchtlaag noemen we de stratosfeer. 

Wil je precies weten hoe stapelwolken en onweersbuien tot ontwikkeling komen lees dan ons artikel over het ontstaan van een onweersbui.

Onweersbui boven Rotterdam. Foto: Maarten Hooijmeijer.
Onweersbui boven Rotterdam. Foto: Maarten Hooijmeijer.

Overshooting top 

Een onweersbui gebruikt meestal de hele hoogte van de troposfeer om te groeien. De sterke opwaartse luchtstroom van een krachtige onweersbui schiet zelfs nog een stukje door in de stratosfeer. De top van een zware onweersbui is dus wat hoger dan de bovenkant van de troposfeer. 

De hoogste onweersbuien in de tropen kunnen daardoor tot net boven 20 kilometer hoogte komen. Boven Nederland zijn de hoogste onweersbuien die voorkomen 14 à 15 kilometer hoog.

Wat kan je het beste doen als je wordt overvallen door een onweersbui.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven