weeronline

Hoe kan je zelf regenwater filteren?

10 oktober 2019, 17:07

Duurzaamheid
ANP-51979958-1280x600

Zoet water is een schaars goed op deze planeet. In ons waterrijk landje merken we daar alleen in tijden van droogte iets van. Omdat perioden van droogte in de toekomst vaker voor zullen komen is het belangrijk dat we zuinig omgaan met regenwater. Maar hoe kun je zelf regenwater filteren en daarna gebruiken als drinkwater?

Regenwater is vaak minder schoon dan veel mensen denken. Neerslag neemt allerlei verontreinigen op uit de lucht en kan deze tot wel honderden kilometers vervoeren. Kortom, regenwater is geen drinkwater.

Manier van filteren

Een van de manieren om van regenwater, drinkwater te maken is door middel van het filteren van het regenwater. Dit gaat als volgt:

Om te beginnen moet het regenwater goed worden opgevangen. Bijvoorbeeld in een dakgoot, waarna het door een regenpijp naar de regenton kan stromen. Het is daarnaast van belang dat het dak en de goot niet te erg vervuild zijn door bijvoorbeeld vogelpoep.

Ten tweede moet je het regenwater uit de regenton zuiveren. Dit kan het best worden gedaan door membraanfiltratie. Deze manier van filtreren wordt ook toegepast door drinkwaterbedrijven. Membraanfiltratie wordt ook wel RO genoemd (reversed osmoses). Regenwater wordt door het membraan gevoerd dat alleen water doorlaat. Op deze manier worden onzuiverheden tegengehouden en kan zeer schoon water worden gemaakt.

Zelf regenwater filteren?

Een nadeel van membraanfiltratie is dat aangroei van organismen kan plaatsvinden, waardoor het filter verstopt raakt en de opbrengst afneemt. Dit probleem kan eventueel worden opgelost door gebruik te maken van chemicaliën.

Voor het gebruik van het gefilterde water als drinkwater is het belangrijk dat je de kwaliteit van het water na filtering telkens blijft meten. Voor grote hoeveelheden wordt aangeraden om een professionele hulp in te schakelen.

Valt er genoeg regen om je regenton te vullen? Je leest het in ons weerbericht.

Foto: ANP

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven