weeronline

Deze impact heeft een (zeer) zware storm op ons land

18 februari 2022, 12:00

Storm
Rode vlag aan het strand tijdens een zeer zware storm. Foto: Henk Luntz

Zware tot zeer zware stormen komen eens in de paar jaar voor in ons land en veroorzaken vele miljoenen schade. Zo veroorzaakte de zeer zware storm van oktober 2013 maar liefst 95 miljoen euro schade. In januari 2007 veroorzaakte een zware storm zelfs 214 miljoen euro schade. Naast schade komt er vaak veel hinder voor in het verkeer.

Bij een zware storm (10 Bft) en een zeer zware storm (11 Bft) komt het meestal in een groot deel van ons land tot zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Aan de kust slaan de windmeters vaak uit naar 120 km/uur! De windstoten kunnen in het hele land grote schade veroorzaken. Hoewel de wind landinwaarts vaak minder hevig is dan aan de kust kan juist door het verschil tussen de gemiddelde wind en de plotseling uithaal bij windstoten forse schade ontstaan. Ook worden weggebruikers verrast.

Lees ook: de impact van het weer op het verkeer

De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.
De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.

De impact op een rijtje

Een zware storm kan veel schade en hinder veroorzaken. We zetten op een rijtje waar je rekening mee moet houden:

  • Gevels en daken van gebouwen kunnen beschadigd raken. Dakpannen kunnen bij een gewone storm al van het dak waaien, maar bij een zware stom is kans op forsere schade en vliegen de dakpannen je soms om de oren. Als er eenmaal een pan losraakt, kan de wind makkelijk meerdere plannen wegblazen.
  • Takken van bomen kunnen afwaaien. Bij de zwaarste windstoten kunnen bomen zelfs omwaaien. Vooral bomen met zwakke wortels kunnen makkelijk sneuvelen. Ga tijdens een storm niet de bossen in! Vooral als bomen in blad staan, of wanneer de grond kurkdroog is of juist helemaal zompig na hele natte periode kan een boom ontwortelen.
  • Het wegverkeer kan ernstig ontregeld raken. Vooral op bruggen en vlak langs de kust kan de wind zeer hinderlijk zijn. Daar waar sprake is van zijwind kunnen lege vrachtwagens en aanhangers omwaaien. Hoef je niet per se de weg op, doe dat dan niet tijdens een zware storm. Daarmee voorkom je een hoop ongemakken.
  • Treinverkeer kan ontregeld raken door bomen op het spoor en komt bij zware stormen soms geheel stil te liggen. Soms wordt gekozen om het treinverkeer op voorhand stil te leggen. Daarmee wordt voorkomen dat volle treinen halverwege een traject stranden.
  • Ook andere vormen van openbaar vervoer, zoals veerdiensten moeten hun dienstregeling vaak aanpassen.
  • Vliegen tijdens een storm is geen pretje en reken maar op dikke vertragingen of zelfs een annulering van je vlucht. Landen en opstijgen kan tijdens de piek van een storm zeer lastig zijn. Regelmatig komt het voor dat vliegtuigen een doorstart moeten maken. Als de wind dwars op een landingsbaan staat kan deze niet gebruikt worden.
  • Tijdens een zware storm kan het voor een volwassene moeilijk zijn om te blijven staan. Zeker tussen hoge gebouwen in kan de wind extra versnellen, waardoor lopen moeilijk wordt. Laat staan dat je bij zware storm nog fatsoenlijk kan fietsen!
  • Storm in combinatie met hoogwater kan de duinen aan de kust beschadigen. Zeker als dit samenvalt met springtij. Vooral bij een noordwesterstorm wordt veel zeewater van de Noordzee richting onze kust gestuwd. Waterkeringen moeten bij stormvloed soms gesloten worden en aan de kust kan dijkbewaking nodig zijn. Komt de storm op een moment dat de rivieren ook hoog staan, dan kan dit ook langs de rivieren tot gevaarlijk hoogwater leiden. Het rivierwater kan tijdens een storm namelijk niet of veel moeilijker worden geloosd in de Noordzee.
De risico's van een zware storm.
De risico's van een zware storm.

Schade voorkomen? Lees dan ook: zo bereid je je voor op een zware storm.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven