Het kan je niet ontgaan zijn dat de populariteit van paddle boarden explosief gestegen is. Hoewel het op het eerste gezicht een serene bezigheid lijkt, is paddle boarden een heftige workout voor je rug-, buik-, bil- en heupspieren, waardoor het de perfecte crosstraining is. Plus: het is leuk!
De wortels van het paddle boarden gaan eeuwen terug; niet het opblaastype dat je online kunt kopen, maar de 18e-eeuwse boards waarop inheemse Hawaïanen van het ene eiland in de Stille Oceaan naar het andere peddelden. De populariteit als sport steeg in het midden van de 20e eeuw samen met de Californische surfcultuur. Meer recent heeft er een verschuiving plaats gevonden van zee naar meer landinwaarts naar het netwerk van rivieren, meren en kanalen.
Waarom is paddle boarden zo populair?
Volgens Anni Ridsdill Smith, directeur en trainer van de British Stand-up Paddle board Association (BSUP) heeft de sport zijn populariteit te danken aan de toegankelijkheid: “Na een eerste les van een paar uur, kan 95% van de mensen peddelen en hun board beheersen, zij het op een basisniveau. Dat maakt het heel makkelijk om eraan te beginnen en ik merk dat mensen zichzelf verrassen met hoe goed ze kunnen worden in een korte tijd. Het is echt goed voor het zelfvertrouwen en het is een moment waarop ze even al het andere in hun wereld kunnen vergeten en kunnen relaxen. Wat kan er eenvoudiger zijn?”
Maar natuurlijk is het niet alleen maar slow paddling; het is veel gevarieerder dan je denkt. Voor elke persoon die je zachtjes door een kanaal ziet drijven, zijn er anderen die in de branding suppen, naar beneden tuimelen in wildwater stroomversnellingen, en dan hebben we het nog niet eens over degenen die yoga of pilates doen op hun paddle boards op zee. Laten we er eens verder induiken…
Twee soorten paddle boarding
Er zijn twee soorten paddle boarding; de ene is Stand-Up Paddle boarding (SUP) en de andere is Prone Paddle boarding. SUP spreekt voor zich en Prone is waar je op je buik op het board ligt en je handen gebruikt om te peddelen. Stel je het vermoeiende stukje surfen voor wanneer je terug de zee in moet peddelen om weer op je board te komen en je zit er niet ver naast.
SUP is degene die de laatste tijd explosief in populariteit is gestegen en degene waar we ons op gaan richten. Op het meest beginnende niveau is SUP goed voor je algehele conditie omdat het je evenwicht uitdaagt en de meeste spieren in je lichaam aanspreekt om je gecentreerd te houden. Zoals Annis zegt: “De omvang van je cardiovasculaire en core workout hangt af van het niveau waarop je het doet. Als je beter wordt, begin je te peddelen met de grote spieren in je bilspieren en je dijen en dan wordt het pas echt een activiteit die kracht opbouwt.
Dus, als je langzaam, recreatief, rechtop peddelt op vlak water, zul je vooral je armen gebruiken. Als je dynamischer wordt in je peddelslag, ga je meer delen van je lichaam gebruiken. En dat duurt niet zo lang, denkt Anni: “Als je alleen je armen gebruikt, word je heel snel moe, want het zijn kleine spieren.”
Veiligheid en training
Hoewel er in theorie niets op tegen is om alleen te peddelen, raadt Anni het af. Het is beter om samen met iemand te peddelen; zelfs ervaren watervrouwen kunnen verrast worden door wind en getijden en niet begrijpen hoe het water werkt, zowel aan de kust als in het binnenland. Belangrijke tips zijn bijvoorbeeld het meenemen van een mobiele telefoon in een waterdicht zakje en altijd iemand laten weten wanneer je gaat varen, of het dragen van een drijfmiddel en het altijd gebruiken van een board met een leiband.
Anni raadt ook aan om in het begin een of twee lessen te nemen om de basistechniek en de veiligheidsregels te leren: “Training is niet verplicht – iedereen kan tegenwoordig gemakkelijk een board kopen op internet en het gewoon opblazen en aan de slag gaan – maar het is aan te raden om op zijn minst één les te nemen.”
“Als je geen training hebt gehad,” adviseert ze, “doe je het waarschijnlijk verkeerd, in de manier waarop je de peddel gebruikt en de manier waarop je op het board staat. Je moet ook leren om op de juiste manier te vallen en jezelf te beschermen, dus ik denk dat het de moeite waard is om een korte sessie te volgen als je begint.”
Wat heb je nodig voordat je op het board stapt?
- Het board zelf
Een hardboard of opblaasbaar, gekocht of gehuurd, aan jou de keuze!
- Een peddel
Anni raadt je aan om voor een degelijke peddel te betalen, want veel mensen zien het belang van een peddel over het hoofd.
- Juiste kleding
Kleed je naar de omstandigheden. De temperatuur van het water zal altijd doorslaggevend zijn bij je beslissing; onderschat niet hoe koud je het krijgt als je nat bent, dus neem winddichte of waterdichte kleren mee.
- Wetsuit
Wetsuits zijn goed als je erin valt, tenzij je in het heetst van de zomer aan boord gaat. Vergeet niet dat de zeeën in dit land koud zijn, zeker met een beetje gevoelstemperatuur erbij.
- Oude sportschoenen
Draag een paar waarvan je het niet erg vindt dat ze nat worden. Niet je beste paar dus!
- Een waterdichte buidel of heuptas
Je wilt niet dat je waardevolle spullen of telefoon worden vernield, dus dit is het geld waard.
Bron: Women's Running