Het is inmiddels alweer drie jaar geleden, maar wat was het onvergetelijk. Een kou-inval met bakken sneeuw en ook heel veel wind. Sneeuwstorm Darcy trok over het land en dat veroorzaakte niet alleen overlast, maar ook sneeuwplezier. Vanwege sneeuwjacht gold op zondag 7 februari 2021 de hele dag code rood!
In de omgeving van Nijmegen, Arnhem en Doetinchem viel maar liefst 25 centimeter sneeuw. De sneeuwjacht maakte wegen onbegaanbaar en er waren sneeuwduinen van meer dan een meter hoog. Bij sneeuw in combinatie van windkracht 6 of 7 is sprake van sneeuwjacht. Bij sneeuwval of driftsneeuw in combinatie met windkracht 8 of meer is sprake van een sneeuwstorm. Het was de eerste officiële sneeuwstorm sinds 9 januari 2010.
Sneeuwstorm Darcy veroorzaakte op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) en in het Waddengebied windkracht 8. In combinatie met sneeuwval was officieel sprake van een sneeuwstorm. Het was pas de tweede sneeuwstorm van deze eeuw, na de sneeuwstorm van 9 januari 2010. Elders in het midden en noorden van het land kwam het tot sneeuwjacht.
Officiële sneeuwstormen komen steeds minder voor. In de vorige eeuw was zeker op 22 dagen sprake van een sneeuwstorm. De laatste keer in de vorige eeuw was 8 februari 1985. De hevigste sneeuwstorm van de vorige eeuw was op 14 februari 1979.
Door de vele sneeuw werd in heel Nederland op maandag 8 februari 2021 geen krant bezorgd. Ook bleven diverse basisscholen gesloten, die vanwege het coronavirus en de lockdown juist die dag weer open zouden gaan. Rijkswaterstaat strooide van zaterdag tot en met maandag in totaal een recordhoeveelheid van 43 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen.
Eerste officiële ijsdag in twee jaar
Het sneeuwde niet alleen flink, het was ook koud. Met een maximumtemperatuur van -1,5 graden was zondag 7 februari 2021 de eerste officiële ijsdag in De Bilt sinds 24 januari 2019. Daarmee was de op één na langste periode van 746 dagen zonder een maximumtemperatuur onder het vriespunt in De Bilt voorbij. Het record zonder officiële ijsdag in De Bilt staat op 755 dagen en werd tussen 3 januari 1974 en 27 januari 1976 gemeten.
Door de vriestemperaturen en de stevige wind, was het voor het gevoel ijs- en ijskoud. In de ochtend voelde het aan alsof het 12 tot 14 graden onder nul was.
Regionaal een koudegolf
De sneeuwstorm en de invallende kou was de voorbode van een hele week met vriestemperaturen. Van 7 tot en met 14 februari bleef de temperatuur op veruit de meeste plaatsen onder nul. Alleen op donderdag 11 februari kwam de temperatuur in het noorden van het land tot boven nul, maar op veel plaatsen was sprake van de eerste koudegolf sinds januari 2013.
Van een koudegolf was sprake in Hoogeveen, Lelystad, Heino (Overijssel), Enschede (Twente), Herwijnen (Betuwe), Hupsel (Achterhoek), Volkel (Noord-Brabant), Arcen (Noord-Limburg) en Ell (Midden-Limburg).
Door de lage temperaturen kon op steeds meer plaatsen worden geschaatst en Nederland beleefde één van de mooiste winterweken van de laatste jaren.
Of we dit jaar ook weer een koude periode krijgen, lees je in onze maandverwachting.