weeronline

Terugblik: valwind Leersum

27 juli 2024, 07:11

Terugblik
Een valwind kan zeer gevaarlijk zijn. Foto: Adobe Stock / lukjonis

Misschien kan jij je het nog wel herinneren. Een enorme ravage in een klein gebied in het oosten van de provincie Utrecht. In juni 2021 werd Leersum getroffen door een valwind. Negen mensen raakten gewond en ruim 100 woningen waren zwaar beschadigd. De schade liep op tot in de miljoenen.

Op 18 juni 2021 was het broeierig warm in ons land. Op uitgebreide schaal werd het tropisch met in het zuidoosten temperaturen die uitkwamen rond 33 graden. Hoog in de atmosfeer was het juist zeer koud en ook waaide daar een zeer krachtige wind die uit een andere richting kwam dan aan de grond. Dit zorgde ervoor dat alle randvoorwaarden die nodig zijn voor hevig noodweer aanwezig waren. Een explosieve cocktail als het ware! Voor heel het land was sprake van een code geel voor de kans op hevige onweersbuien.

De maximumtemperatuur op 18 juni 2021.
De maximumtemperatuur op 18 juni 2021.

Code oranje

Aan het begin van de middag ontstonden dan ook de eerste onweersbuien boven België en rond 15:30 uur kwam de eerste onweersbui nabij Eindhoven tot ontwikkeling. In de tweede helft van de middag ging het snel. Onweersbuien ontstonden uit het niets en ontwikkelden razendsnel. Vooral in het midden en westen van het land kwamen meerdere hevige onweersbuien voor die flink wat onweer en grote hagelstenen produceerden. Er werd dan ook opgeschaald naar code oranje voor heel het land met uitzondering van de drie zuidelijke provincies.

Aan het einde van de middag trok een hevige onweersbui over het oosten van de provincie Utrecht. Het noodweer duurde slechts kort maar het ging er heftig aan toe waarbij zeer zware windstoten voorkwamen. Dit is goed te zien op onderstaande beelden.

Enorm veel schade

Al snel werd de omvang van de schade duidelijk. De schade was enorm en de hulpdiensten rukten massaal uit. Vele huizen en auto’s raakten beschadigd door omgevallen bomen of takken die waren afgebroken. Meerdere wegen waren volledig onbegaanbaar en duizenden bomen in de bossen waren gesneuveld als luciferhoutjes. Ook een deel van de bossen bij Doorn, Maarn, Maarsbergen en Woudenberg werden geraakt door de valwind. Daarna werd de bui op zijn tocht naar het noorden minder zwaar. Wel veroorzaakten andere buien die dag lokaal ook schade door valwinden.

In eerste instantie dacht men aan een tornado, maar achteraf bleek het een valwind geweest te zijn. Bij een valwind liggen de bomen allemaal één richting op, omdat de wind van grote hoogte naar de grond stort en gedwongen wordt in één richting voor de bui uit te bewegen. Bij een tornado vallen de bomen door de rotatie altijd verschillende kanten op. In onderstaand beeld is goed te zijn dat de bomen één richting op liggen.

Zeer lokaal

Valwinden zijn vrijwel altijd lokaal. Dat zagen we in Leersum ook. Terwijl het in Leersum en omgeving helemaal mis ging, was het in een groot deel van de provincie Utrecht gewoon droog en zonnig. Een hevige valwind kan per jaar meerdere keren voorkomen in ons land, echter was de valwind die in Leersum voorkwam vrij uitzonderlijk.

Wil jij weten hoe een valwind precies ontstaat? Dan kun je hier terecht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven