Dagelijks krijgen we vele weerfoto’s ingestuurd of zien we mooie plaatjes voorbijkomen op social media. Maar wat maakt nou een goede weerfoto? In dit artikel geven we een aantal voorbeelden en tips waarmee jij aan de slag kan. Wie weet zien we binnenkort jouw plaatjes voorbijkomen!
Om een goede weerfoto te maken is het absoluut niet noodzakelijk om een professionele camera te hebben. Tegenwoordig hebben veel smartphones een kwalitatief goede ingebouwde camera waarmee je al een heel eind op weg bent. Het is wel aan te raden om je camera of telefoon op een statief of rechte ondergrond te zetten want een scheve horizon in je foto wil je voorkomen. Op veel camera’s en telefoons is het ook mogelijk om het beeld automatisch recht te trekken nadat je de foto hebt gemaakt.
Regel van derden bij weerfoto’s
Een andere tip bij het maken van weerfoto’s is de regel van derden. Deze regel houdt in dat je bij het maken van een foto, in het geval van weerfoto’s vaak een landschap, het beeld opdeelt in drieën. Dit kan zowel verticaal als horizontaal waardoor je foto in totaal uit negen vlakken bestaat. Veel camera’s laten in de preview al het raster zien waardoor jij gemakkelijker de objecten of lijnen in de foto in het juiste vlak kan plaatsen. In de weerfoto hieronder is de regel van derden duidelijk toegepast. Het onderste horizontale vlak is het landoppervlak, daarboven de oranje gekleurde wolken gevolgd door de blauwe lucht. In het verticale vlak valt op dat de grote boom ook op 1/3e van het beeld staat. Op deze manier creëer je een mooie compositie en een rustig beeld.
Naast de compositie is het weerbeeld natuurlijk ook van belang voor de foto. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van weertypes waarbij je gegarandeerd mooie luchten tegen kan komen en hoe je daar het beste een weerfoto van kan maken.
Zonsopkomst en zonsondergang
Het begin en einde van de dag zijn vaak erg geschikt om mooie weerfoto’s te maken en met name de zonsopkomst en -ondergang zijn geliefd bij fotografen. Dit komt door de mooie warme kleuren die gepaard gaan met een opkomende of ondergaande zon. De mooiste foto’s kan je maken wanneer er ook wolken aanwezig zijn. Dit komt door de weerkaatsing van het licht in de waterdruppeltjes van de wolk. Wanneer de zon ondergaat kan je het beste een heldere lucht in het westen hebben tegenover wolken in het oosten. Het omgekeerde geldt voor de zonsopkomst: wolken in het westen, heldere luchten in het oosten. Het uur voor of na de zonsopkomst of -ondergang staat ook wel bekend als het Golden Hour. Meer over het Golden Hour lees je hier.
Veranderend weerbeeld
In Nederland hebben we meestal te maken met een erg dynamisch weerbeeld wat soms binnen een paar uur kan omslaan. Deze omslagmomenten zijn door het contrast en de snelle veranderingen ook erg geschikt om weerfoto’s van te maken. Denk bijvoorbeeld aan de omslag van zonnig en droog weer naar dreigende wolkenluchten gevolgd door een regen- of onweersbui. Het landschap heeft tijdens deze veranderingen een mix van momenten met zon en schaduw waardoor het beeld diepte krijgt. Een dreigende wolkenlucht of een bui in de verte geeft de foto extra karakter en alvast een voorproefje op wat er nog komen gaat. In de foto hieronder zie je de dreigende lucht in de verte aankomen. Naast het contrast tussen licht op de voorgrond en donker op de achtergrond zorgen de lijnen van de weg en de akker voor extra diepte in de foto.
Ook de minder heftige veranderingen kunnen mooie plaatjes opleveren. Bijvoorbeeld een laag mist in de ochtend die langzaam optrekt. Of een Jakobsladder aan de hemel wanneer de zon net door het wolkendek heen breekt. Ook bijzondere weersverschijnselen zoals een kring om de zon of een regenboog leveren mooie weerfoto’s op.
Onweer en bliksem
Onweersbuien komen regelmatig voor in de zomer na een warme broeierige dag. Vaak is het dan al schemerig of donker waardoor de bliksemflitsen extra opvallen ten opzichte van de relatief donkere achtergrond. Door het gebrek aan fel zonlicht kan je werken met langere sluitertijden zonder dat de foto overbelicht raakt. Daardoor heb je ook een grotere kans om de snelle bliksemflits vast te leggen. Dit komt omdat het diafragma van je camera langer open staat en er dus ook langer licht door de lens komt. Hoe langer de periode van lichtinval, des te groter de kans om de bliksemflits vast te leggen. Een statief is hierbij wel aan te raden anders heb je een grote kans op wazige of bewogen foto’s. Het vergt wat oefening en beetje geluk qua timing, maar bliksem levert vaak prachtige plaatjes op! Een handig hulpje zijn speciale bliksemtriggers die je als accessoire bij je camera kan kopen. De lichtmeter registreert de bliksem en stuurt razendsnel een signaal naar de camera om af te drukken.
Sneeuw
Bij winterse landschappen moet je bij het fotograferen rekening houden met fel licht. Je camera gaat dit corrigeren door de belichtingstijd te verkorten om zo overbelichting te voorkomen. Gevolg is dat de foto te donker wordt en de sneeuw een grijze kleur krijgt. Je kan dit handmatig aanpassen door de belichtingstijd langer te maken. Wanneer de lucht onbewolkt en blauw is, kan je het beste de belichting van de lucht meten en je camera daarop focussen. Je camera zal de blauwe lucht niet als overbelicht herkennen waardoor je de sneeuw mooi wit en helder in beeld krijgt. In de foto hieronder is de sneeuw niet overbelicht en mooi van kleur. Let op het rijtje molens die voor extra diepte in de foto zorgen.
Weerfoto’s bij een rustig weerbeeld
Niet alleen een dynamisch weerbeeld, maar ook dagen met weinig wind en wolken kunnen zeer geschikt zijn om weerfoto’s te maken. Dit weertype is bij uitstek geschikt om te experimenteren met de compositie van je foto. Tijdens dagen met weinig wind kan je het rustige weerbeeld in de foto naar voren laten komen door bijvoorbeeld de weerspiegeling in het water vast te leggen zoals duidelijk is gedaan in het voorbeeld hieronder.
Tips om de beste weerfoto’s te maken
Na een aantal voorbeelden en belangrijke regels geven we hieronder nog een korte samenvatting van de belangrijkste tips voor het maken van de beste weerfoto’s:
- Zorg voor een rechte ondergrond of statief. Of corrigeer de horizon na afloop van het maken van de foto
- Maak de foto in landschapsoriëntatie
- Denk aan de regel van derden voor een mooie compositie
- Focus in de foto op wat je opvalt aan het weertype van dat moment en pas daar eventueel je instellingen op aan
- Een gemixt weerbeeld of een verandering in het weerbeeld is erg geschikt voor mooie weerfoto’s. Dit komt door de afwisseling van licht en schaduw wat zorgt voor contrast en diepte in de foto
- Maak nooit een foto van alleen de lucht, zorg dat er altijd een stukje van het landoppervlak zichtbaar blijft om diepte in de foto te garanderen
- Wees creatief! Maak niet altijd een foto vanuit dezelfde positie maar trek er eens op uit om nieuwe plekjes te ontdekken