weeronline

Wanneer is het Golden Hour?

05 september 2024, 06:48

Fotografie
Het Golden hour op de Veluwe. Foto: Adobe Stock / Hilda Weges

Het Golden Hour, ook wel gouden uurtje genoemd, is een bekende term uit de fotografie. Dit moment op de dag geeft namelijk het mooiste licht om sfeervolle plaatjes te schieten. Maar hoe komt dat nou precies? Lees hier hoe het Golden Hour ontstaat en wanneer jij het beste met je camera aan de slag kan!

Het Golden Hour is gedefinieerd als het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang. Eigenlijk is het dus niet één maar twee uur per dag dat je in onze streken van het mooie licht kan genieten. Deze vuistregel geldt echter niet overal op aarde. Rond de evenaar stijgt of zakt de zon veel sneller en duurt het Golden Hour minder lang dan een uur. In de noordelijke streken, zoals Scandinavië of Canada, gaat de zon in zomermaanden nauwelijks onder. Is er dan ook nog sprake van een Golden Hour? Het Golden Hour kan in deze gevallen ook bepaald worden door te kijken naar stand van de zon. Zodra de zon minder dan zes graden boven de horizon staat wordt ook gesproken van het Golden Hour.

Deel jouw mooiste weerfoto’s met ons via twitter, Facebook, Instagram (#weeronline) of mail.

Foto’s met een gouden randje – dit maakt het Golden Hour zo speciaal

Tijdens het Golden Hour heb je het mooiste licht om warme en sfeervolle foto’s te maken. Ook heb je een grote kans om prachtige wolkenluchten te zien vanwege het licht dat op de wolken valt en weerkaatst in de waterdruppeltjes. Hoe komt het precies dat juist deze momenten op de dag zulk uniek licht geven?

Vanaf de zonsopgang komt de zon steeds hoger aan de hemel te staan. Op het hoogtepunt, vaak rond het middaguur, legt het zonlicht de kortste weg af door de atmosfeer. Daardoor zijn de schaduwen kort en dit zorgt voor een scherp contrast tussen plekken die in de zon of juist in de schaduw liggen. De schaduwen zijn vaak onderbelicht en de plekken in de zon juist overbelicht wat het lastig maakt om een goede foto te maken. Na het middaguur zakt de zon weer geleidelijk en de schaduwen worden langer. Daardoor neemt ook het contrast tussen licht en donker af. Niet alleen de schaduwen veranderen, ook de kleur van het licht is niet meer hetzelfde.

Warme kleuren tijdens het Golden Hour in Dublin, Ierland. Foto: Adobe Stock /Evgeni.
Warme kleuren tijdens het Golden Hour in Dublin, Ierland. Foto: Adobe Stock /Evgeni.

In tegenstelling tot het middaguur staat de zon aan het begin of einde van de dag laag aan de hemel en moet het zonlicht daarom een langere weg door de atmosfeer afleggen. Onderweg komt het licht meer deeltjes tegen die zorgen voor verstrooiing wanneer het licht en het deeltje botsen. Niet elke kleur verstrooit even sterk. Het blauwe deel van het zonlicht verstrooit sterker dan het rode deel waardoor er relatief meer rood licht aanwezig is. Dit zorgt voor de warme kleuren en gloed van het licht.

Per seizoen staat de zon op een andere plek ten opzichte van de aarde en ook de timing verandert gedurende het jaar.  In de winter als de zon vroeg ondergaat kan het Golden Hour al om vier uur ’s middags beginnen terwijl dit in de zomer kan opschuiven naar een uurtje of negen op de avond. Ook het weer is per dag verschillend. Soms zijn er wat wolken, soms schijnt de zon volop. Kortom: ieder Golden Hour is uniek.

Blauwe uurtje

Naast het Golden Hour is er nog een term om momenten met mooie luchten en kleuren aan te duiden: het blauwe uurtje. Ook deze term klopt niet helemaal, het blauwe uurtje duurt vaak maar een kwartiertje en komt alleen voor vlak na zonsondergang. Tijdens de schemering kan de lucht een diepblauwe kleur krijgen. Daarna wordt het donker en is er te weinig natuurlijk licht voor een goede foto. Je moet dus snel zijn om het blauwe uurtje vast te leggen!

Dordrecht tijdens het blauwe uurtje. Foto: Adobe Stock / Bert Beckers.
Dordrecht tijdens het blauwe uurtje. Foto: Adobe Stock / Bert Beckers.

Benieuwd of het weer geschikt is om van het Golden Hour te genieten? Lees het in ons weerbericht.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven