Tijdens een hete zomerdag zoeken veel mensen verkoeling in en rondom het water. Vaak is het water behoorlijk koud als je erin stapt. Ook als je uit het meertje of het zwembad komt kan het ineens heel koud aanvoelen. Wat zijn nu de ideale omstandigheden? We vertellen je het in dit artikel.
Bij heet zomerweer is de gewone temperatuur niet de beste indicatie voor hoe heet het voelt. Luchtvochtigheid speelt ook een grote rol. Check voor meer informatie ons artikel over wat de gevoelstemperatuur bepaald.
Als je nat uit het water komt kan het extra koud aanvoelen. Dit komt doordat de waterdruppeltjes op je huid ervoor zorgen dat je huid snel afkoelt. Dit komt doordat ze warmte onttrekken aan je huid, waardoor ze verdampen. Dit kost energie (warmte). Als het waait gaat dit proces sneller en voelt het extra koud. In dat geval is het lekker om jezelf snel af te drogen. Maar als het heet en zonnig is kan je ook even van dit koude moment genieten. Anders heb je het over een paar minuten weer heet en moet je weer terug het water in.
Wanneer wil je verkoeling?
De behoefte aan verkoeling kan bij warm zomerweer snel ontstaan, maar hangt ook sterk af van wat je aan het doen bent. Zit je bij 26 graden in de schaduw van een boom een boek te lezen dan heb je het waarschijnlijk helemaal niet heet. Lig je echter te zonnen of speel je bijvoorbeeld een potje beachvolleybal dan is dat snel een heel ander verhaal.
Een eenduidig antwoord op de vraag vanaf welke temperatuur je buiten wilt zwemmen is daarom niet te geven. Wel is het zo dat vanaf grofweg een gevoelstemperatuur van 27 graden in combinatie met zonneschijn veel mensen behoefte aan verkoeling hebben.
Zwemwater vaak veel kouder dan de ideale watertemperatuur
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Binnenzwembaden hebben daarom vaak watertemperaturen tussen 27 en 30 graden, maar het water in buitenzwembaden in Nederland is vaak beduidend kouder. Dit is vooral omdat het veel energie (en dus geld) kost om het water zo veel te verwarmen. Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden.
Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar. In augustus is het water doorgaans veel warmer dan in mei of juni. Zo is de Noordzee bij Zandvoort begin juni gemiddeld een graad of 15 en in augustus een graad of 20. Niet al te diepe recreatieplassen worden tijdens een goede zomer nog een aantal graden warmer, maar 27 graden halen ze niet.
Lees ook: De temperatuur van de Nederlandse wateren: dit moet je weten
Warm water in plassen betekent ook dat de zwemwaterkwaliteit achteruit holt. Lees meer daarover in het artikel: "Dit effect heeft het weer op blauwalg en botulisme"
Trend: een duik nemen in heel koud water
Zwemmen in koud water is tegenwoordig niet alleen meer een verschijnsel op nieuwjaarsdag. Een duik nemen in winters water (of een koude douche) is goed voor je doorbloeding en stofwisseling. Ook topsporters gebruiken na een wedstijd soms een ijsbad om sneller te herstellen.
Voor mensen met een slechte gezondheid en vooral hartpatiënten is dit een minder goed idee. Ook voor gezonde mensen is het verstandig dit rustig op te bouwen en niet midden in de winter ineens in een koude plas te duiken. Doe dit sowieso nooit alleen.
Ook tijdens een hete zomerdag in de vroege zomer is het oppassen geblazen. Je lichaam is dan sterk verhit en krijgt ineens een schokeffect wanneer je in nog erg koud water springt.
Komende dagen buitenzwemweer? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.