De herfst van 2011 was er een die zich kenmerkte door rustig weer. De klassieke herfststormen bleven uit, terwijl de nazomer zich dit jaar van zijn beste kant liet zien. In november speelde de zon een grote rol, maar was er soms ook sprake van hardnekkige mist. Er waren enkele koude periodes maar vooral langdurige zachte periodes. Enkele warmterecords werden dan ook verbroken en zowel wat betreft zon, droogte en warmte eindigt de herfst van 2011 in de top-10.
Zeer zonnig herfstweer
Zowel in september, oktober, als november was het zonniger dan normaal. Vooral november verliep zonnig – 3e plaats in de ranglijst. Het krachtige hogedrukgebied dat het weer de hele maand domineerde zorgde echter niet alleen voor zonneschijn. Soms was de lucht erg vochtig en was dagenlang sprake van hardnekkige mist, met grote gevolgen voor verkeer en luchtvaart.
De eindstand van de herfst levert een totaal van 411 zonuren op tegen 320 normaal. Dit betekent een vierde plaats op de zonneschijn ranglijst. De droogste herfst van 1959 was ook de zonnigste sinds de metingen met 445 uren zon. Het noorden van Nederland moest het met aanzienlijk minder zon doen. Het noorden had veel meer last van de hardnekkige mist in november. Hierdoor werd de herfst wel wat zonniger dan normaal maar lang niet zo zonnig als in het midden en het zuiden van het land. Het zuiden van het land registreerde juist veel meer zon dan normaal deze herfst. Zowel de stations in Vlissingen en Maastricht haalden beiden een top 3 notering voor zonnigste herfst ooit.
Warme episodes
De gemiddelde temperatuur over de maanden september t/m november komt uit op 11,4 graden tegen 10,6 normaal. Dit betekent wat betreft de temperatuur een 9e plaats in de ranglijst. 2006 is het recordjaar, de gemiddelde temperatuur lag toen met 13,6 graden ver boven alle andere jaren. Dat de herfst van 2011 warm was zien we ook terug in het aantal zomerse en warme dagen, respectievelijk 6 en 18 (tegen 2 en 12 normaal). Het aantal vorstdagen komt uit op 8 tegen 7 normaal. De hele zomer van 2011 telde slechts 7 zomerse dagen.
Na een slechte zomer, met temperaturen onder normaal, keerde het tij in september. De temperatuur lag vrijwel de hele maand rond of boven de normaal. Eind september brak er een periode van fraai nazomerweer aan. Dit fraaie nazomerweer zette begin oktober door, met als gevolg 2 historische zomerse oktoberdagen (met maxima boven 25 graden) – slechts 4 keer eerder was er in oktober een zomerse dag geregistreerd. De 1e oktober was met 26,0 graden bovendien nog nooit zo warm geweest. Ook eind oktober en begin november lagen de temperaturen ruim boven de normaal. We beleefden de warmste 4 november ooit, met 18,3 graden. Slechts 1 keer eerder sinds de start van de metingen werd een hogere middagtemperatuur in november geregistreerd. Het midden van november verliep koud, maar de maand sloot weer af met een warme periode.
Weinig stormen en droogte
De herfst werd ook gekenmerkt door weinig wind. In november zorgde een krachtig hogedrukgebied boven het Europese continent voor rustig najaarsweer. Deze herfst is er slechts sprake geweest van één storm. Daarvoor moeten we helemaal terug naar begin september. Op 6 september stond er in de kop van Noord-Holland en in het Waddengebied korte tijd een storm, windkracht 9. Daarna liet de herfst zich niet meer van zijn onstuimige kant zien tot het eind van november.
September kende een natte periode in de eerste helft van de maand. Later in de maand was het overwegend droog. In oktober viel er af en toe neerslag, maar 4 van de 5 weekenden kenmerkten zich door zonnig en droog nazomerweer. In november viel er alleen aan het begin en eind van de maand neerslag van betekenis. Daar tussenin bleef het droog. Dit resulteerde in de droogste november sinds 1906. Gemiddeld over de herfst was het zeer droog: ongeveer 142 mm tegen 243 normaal.
Auteur: Jaco van Wezel Bron: MeteoVista | weeronline.nl