Juni 2011 was een zomermaand met vele gezichten. Korte warme en zonnig periodes werden afgewisseld door koele en sombere periodes. De droogte uit de lente hield nog tot halverwege juni aan. Daarna vielen er regelmatig zware buien, waardoor de regenmeters snel volliepen.
Droogte hield lang aan – hevig onweer aan het einde van de maand
Na de droogste en zonnigste lente ooit veranderde er met het begin van de zomer weinig. De eerste vier junidagen verliepen zeer zonnig en aangenaam warm. Er was gedurende deze dagen geen vuiltje aan de lucht. Vanaf 5 juni werd het wisselvallig, met op vrijwel elke dag ergens in het land buien. Vooral in het oosten en noordoosten viel er op 5 en 6 juni plaatselijk meer dan 50 mm neerslag, waardoor ondanks de droogte wateroverlast ontstond. De neerslag viel in zo’n korte tijd dat het water niet de kans kreeg om weg te zakken. Toch hield de droogte op de meeste plaatsen nog aan. Uiteindelijk pakte de buiigheid vooral in het tweede deel van de maand zwaar uit, waardoor de neerslaghoeveelheden stegen van onder normaal naar boven normaal.
Dreigende luchten boven Nederland op 28 juni 2011
Op 28 juni trok er noodweer over het land. Hevige onweersbuien veroorzaakten in Herwijnen 100 mm neerslag, waarvan 79 mm in een uur tijd. Dit gebeurt normaal gesproken minder dan een keer per honderd jaar op een willekeurige plaats in Nederland. Een valwind veroorzaakte in Vught enorme schade en nabij Kaatsheuvel werd een windhoos plaatsgevonden. In het westen van het land vielen lokaal hagelstenen met een diameter van 3 cm. Het noodweer werd ook gekenmerkt door de grote hoeveelheid bliksemontladingen: 75.000 in totaal geregistreerd door het KNMI. In totaal viel er gemiddeld over het land tijdens deze junimaand 96 mm, tegen 68 normaal. Door het buiige karakter van de neerslag waren er nog plaatsen waar slechts 50 tot 80 mm regen viel, terwijl de natste gebieden 120 tot 130 mm aftapten. Ondanks dat juni aan de natte kant verliep is het neerslagtekort nog niet verdwenen. Met name in de kustprovincies en op het Brabants plateau heerst er begin juli nog altijd een tekort van circa 200 mm, terwijl 90 in de kuststreek normaal is voor deze tijd van het jaar.
Warme zomermaand
De maand juni zal de boeken in gaan als ‘te warm’. Vele mensen zullen echter weinig moeite hebben gehad met de warme dagen deze maand. In het midden van de maand was het regelmatig te fris voor de tijd van het jaar, waardoor de mensen al snel weer snakten naar warme dagen. De eerste 4 dagen van de maand verliepen warm en zeer zonnig. Het was op en tot zomer. Daarna werd het behoorlijk wisselvallig. Toch kwam de echte hitte er deze maand nog op de valreep. Een stevige zuidelijke stroming voerde zeer hete lucht aan, die uitmondde in de hierboven beschreven (klassieke) onweerssituatie van 28 juni. In de Bilt werd op 27 juni de eerste officiële tropische dag van het jaar geboekt en de dag daarna volgde nummer 2. Volgens het klimatologisch gemiddelde over de periode 1981-2010 telt de Bilt normaal één tropische dag. In Hupsel en Eindhoven werd het op 28 juni maar liefst 34,5 graden. De nacht van 27 op 28 juni is het vermelden waard, omdat de temperatuur op een aantal plaatsen niet verder daalde dan ongeveer 20 graden. Voor de eerste zomermaand is dit zeer uitzonderlijk! De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uiteindelijk uitgekomen op 16,1 graden tegen 15,6 normaal. Er werden in totaal in De Bilt twaalf warme dagen (maxima van 20,0 of meer) en vier zomerse dagen (maxima van 25,0 of meer).
Opnieuw meer zon dan normaal
Na de zonnigste lente ooit te hebben meegemaakt viel het qua zon voor veel mensen tegen in de zomermaand juni. Toch scheen de zon ook deze maand gemiddeld over het land iets meer dan normaal, met 219 uren tegen 201 normaal. Het Waddengebied was de zonnigste regio, met op KNMI station De Kooy 262 zonuren. In het oosten en zuidoosten was het een stuk somberder, met in Maastricht de minste zonuren: 188. Een groot deel van de zonuren werd geboekt aan het begin en aan het eind van de maand. Halverwege de maand verliepen een aantal dagen behoorlijk somber. De eerste 4 dagen van de maand scheen de zon vrijwel onbeperkt en werden er al 57 uren geregistreerd. Daarna viel het voor veel mensen wat tegen, maar werd er afgesloten met een serie zonnige dagen.
Auteur: Jaco van Wezel Bron: MeteoVista | weeronline.nl