weeronline

Zomer 2012: flinke pieken en dalen

05 juni 2020, 16:18

De zomer van 2012 kwam langzaam op gang. Het eerste deel van de zomer behoorde zelfs tot een van de natste ooit – de totaalsom neerslag voor een hele zomer was halverwege op veel plaatsen al bereikt. Het tweede deel van de zomer maakte veel goed. Droog en zonnig weer kreeg de overhand en halverwege augustus volgde een zeer warme periode. De zomer sloot af met (wisselvallig) Hollands zomerweer.

De gemiddelde zomertemperatuur komt uit op 16,9 graden tegen 17,0 normaal. Er werden 54 warme dagen (tegen 60 normaal), 16 zomerse (tegen 21 normaal) en 2 tropische (tegen 4 normaal) genoteerd.

Geleidelijk zonniger en warmer

Begin juni was van zomer geen sprake. Op 3 juni beleefden we de koudste zomerdag sinds 1975. Met het verschijnen van juli op de kalender leek het even te gaan zomeren, maar van 8 t/m 21 juli werd het opnieuw koel en wisselvallig. Daarna kroop de zomer uit het slop met een weekje prachtig zomerweer eind juli, gevolgd door normaal Hollands zomerweer begin augustus.

Halverwege augustus was het gedurende een week zeer warm en zeer zonnig. We beleefden zelfs het warmste tropische zomerweekend sinds 1976 en in het zuidoosten was sprake van een regionale hittegolf (Ell en Volkel). De zomer eindigt met temperaturen rond of onder normaal en regelmatig enkele buien.

Hollands weer – weinig hoogzomerse dagen

In de eerste zomermaand juni kwam geen enkele dag in aanmerking voor de term ‘mooi-weerdag’. Op een ‘mooi-weerdag’ moet de zon 50% van de tijd schijnen en mag er niet meer dan 0,2 mm neerslag vallen. Bovendien moet de temperatuur boven de dan geldende normaal liggen. Het is voor het eerst sinds 1991 dat er geen officiële mooi-weerdagen genoteerd zijn in zomermaand juni.

In juli bleven zonnige, droge en warme dagen ook lang uit. Aan het einde van de maand werden er 4 op rij genoteerd, maar het normale aantal van 7 werd niet gehaald. Augustus scoorde er 8 tegen 7 normaal. De zomer als geheel toont een gebrek aan mooi-weerdagen: 19 tegen 32 normaal.

Warmtegetal

Om te kijken naar de hoeveelheid warmte in de zomer bestaat het warmtegetal. Wanneer de etmaalgemiddelde temperatuur boven 18 graden ligt wordt het positieve verschil opgeteld bij het lopende warmtegetal over het zomerhalfjaar. Het getal wordt bijgehouden vanaf 1 april en lag begin september op 85,5 tegen ongeveer 90 normaal. De grootste bijdrage aan het warmtegetal komt van de zeer warme periode halverwege augustus.

Korte buien en verregende dagen

De zomermaand juni kenmerkte zich door slecht weer met een aantal dagen die compleet verregenden: 3, 4, 6, 15 en 24 juni. In juli en augustus nam het aantal natte dagen af.  8, 13, 16 juli en 1 augustus vallen nog wel onder de noemer “verregend”. Eind juli en begin augustus had vooral het noordwesten te maken met pittige buien, die soms tot wateroverlast leiden. Ook pakten de buien soms zwaar uit met onweer en windstoten. Op 4 juni zorgde een valwind voor het instorten van een festivaltent op het Dicky Woudstock festival in Steenwijkerwold. Ook de laatste dagen van augustus viel er nog veel water. Op veel plaatsen in het westen van het land viel meer dan 40 mm en in Friesland plaatselijk 100 mm.

Gemiddeld over het land viel deze zomer 286 mm tegen 225 normaal. Regionaal zijn er grote verschillen: in een brede strook van Rotterdam, via Flevoland naar Friesland viel veel regen. Van de meetstations was Marknesse in de Noordoostpolder het natst: 394 mm. Het droogst was het in het oosten (Twenthe: circa 232 mm tegen 212 normaal).

Aan zon geen gebrek

De zon liet het deze zomer niet afweten. In juni was het wel iets te somber, in juli hield de zon zich aan de normaal en in augustus maakte de zon overuren. Gemiddeld over de gehele meteorologische zomer (juni t/m augustus) kwamen we uit op 619 zonuren tegen 608 normaal.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven