Mei 2013: vijfde koude maand op rij

05 juni 2020, 10:26

Dit jaar heeft vrijwel alleen maar koude weken opgeleverd. Ook in deze meimaand kwam het niet goed. Afgezien van een paar warme en vrij zonnige dagen aan het begin van de maand was het opnieuw huilen met de pet op. Wat zeggen de meicijfers en hoe uitzonderlijk is de kou van dit jaar?

Van dieptepunt naar dieptepunt

De gemiddelde meitemperatuur komt uit op 11,5 graden tegen 13,1 normaal. Begin mei leek de lente nog op gang te komen, met temperaturen die zowaar boven normaal uitkwamen. Na lekker gemaakt te zijn met prima lenteweer stroomde koude lucht vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan uit over heel West-Europa. De temperatuur duikelde naar beneden. Tijdens enkele nachten kwam het zelfs tot vorst aan de grond. Het dieptepunt viel afgelopen donderdag met overdag slechts 10,4 graden. Een evenaring van het dagrecord voor 23 mei.

Gebrek aan warme dagen

Slechts 5 keer kwam de temperatuur in De Bilt op 20 graden of meer uit (morgen daarin meegeteld). Normaal mogen we rekenen op 10 officiële warme dagen. Zomers warm (maxima van 25 graden of meer) werd het in De Bilt niet, normaal lukt dit 3 keer. Op 6 mei wist de temperatuur in het oosten van het land de 25-gradengrens wel te slechten.

Somberste meimaand sinds 1996

De grijze tweede en derde week zorgen ervoor dat de maand als somber de boeken ingaat. Het aantal zonuren komt gemiddeld over het land uit op circa 178 tegen 213 normaal. Sinds 1996 was het in mei niet zo somber. Dit levert een 10e plaats op in de ranglijst met somberste meimaanden. De zon scheen nog het meest in het westen en zuiden. Den Helder komt met circa 190 zonuren als een van de zonnigste plaatsen uit de bus. In De Bilt was het tijdens de tweede decade somberder dan ooit gemeten.

Veel regen

Het koude en sombere lenteweer ging ook gepaard met veel regen. De regen was, na een droge maart en april, voor de natuur meer dan welkom. In korte tijd kleurde Nederland groen! De meeste regen viel in het westen. In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 mei veroorzaakte een actief regengebied veel regen in een strook van Vlissingen naar Amsterdam. Op veel plaatsen in deze strook is tot dusver al meer dan 100 mm gevallen. Gemiddeld over het land viel 72 mm regen. Normaal valt gemiddeld over het land 61 mm.

Temperatuurafwijking in De Bilt sinds 1993 per maand, ten opzichte van de geldende normaal. LET OP: Dit zegt dus niets over de wereldwijde klimaatverandering. Opvallend is verder dat het aandeel te warme maanden de laatste 20 jaar overduidelijk in de meerderheid is. De kou van dit jaar is, zeker in een opwarmend klimaat, dan ook zeer uitzonderlijk te noemen.

Sinds 1993 niet zo lang zo koud

Al 5 maanden op rij is het vrijwel onafgebroken te koud in Nederland. Zo’n lange reeks koude maanden is zeldzaam te noemen. We onderzochten hoe vaak dit sinds 1931 is voorgekomen. De resultaten over de eerste 20 jaar zie je in de tabel hierboven. Slechts 10 keer eerder was het zo lang zo koud. De vorige keer dat het 5 maanden op rij kouder was dan de geldende normaal was 1993. Van juli t/m november was het toen te koud.

De langste serie koude maanden op rij vond plaats in 1965. Van maart t/m november was het koud tot zeer koud. Oftewel 9 maanden op rij met temperaturen beneden de toen geldende normaal. 1962 noteerde een serie van 7 maanden op rij. In 1941 en 1979 was het 6 maanden achter elkaar te koud. Slechts 4 keer in de geschiedenis was het dus langer dan 5 maanden aan een stuk te koud.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven