Hoewel we het jaar koud eindigen kwam het niet tot een officiële ijsdag in De Bilt in 2014. Daarmee beleven voor het eerst sinds 1990 een jaar zonder één enkele ijsdag. Geen enkele dag lag de maximumtemperatuur beneden het vriespunt. Sinds 1901 is het slechts 9 keer eerder gebeurt dat een jaar geen ijsdag kende. Daarnaast werd het tijdens de koudste nacht in De Bilt -3,3 graden. Niet eerder kende de koudste nacht van het jaar zo’n hoge waarde.
Warmterecord verpulverd
Vorig jaar beleefden we nog 13 ijsdagen. In 1943 beleefden we de meeste ijsdagen met maarliefst 45 dagen waarop het kwik niet boven het vriespunt uitkwam. December eindigt, ondanks het winterse slot, boven normaal met 4,8 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,7. Het jaar 2014 eindigt met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden tegen 10,1 normaal. Daarmee is het record van 11,2 graden uit 2007 en 2006 verpulverd en kunnen we spreken van het warmste jaar sinds ten minste 1706. 2014 eindigt daarnaast op de 7e plaats in de lijst met zonnigste jaren. Daarnaast gaat het jaar als vrij droog de boeken in.
Zuidelijke winden oorzaak van uitzonderlijk zachte weer
Het warme weer werd veroorzaakt doordat herhaaldelijk zuidelijke winden opstaken die warme lucht aanvoerden. De maanden januari, februari, maart, april, juli, september, oktober en november verliepen uitzonderlijk warm (allen een top-10 notering) en leverden een grote bijdrage aan het jaarrecord. Augustus verliep als enige maand flink kouder dan normaal.
Geen hittegolf en weinig extreem warme dagen
Opvallend detail: een officiële landelijke hittegolf beleefden dit jaar niet. Alleen in de regio Twente was in juli sprake van een kortdurende regionale hittegolf. Het aantal zomerse en tropische dagen is, in dit recordwarme jaar lager dan normaal. Het warmterecord is dus vooral veroorzaakt door het gebrek aan koude dagen in de wintermaanden en in de lente en herfst. De temperatuur kende het hele jaar een hoge basis. Het was de op een na warmste winter, de op een na warmste lente én de op een na warmste herfst sinds 1901. De zomer staat op een 19e plek in de lijst met warmste zomers.
De Bilt:
Veel meer zon dan normaal en zeer veel mooiweerdagen
De zon scheen met gemiddeld over het land 1844 zonuren zo’n 260 uur meer dan normaal en staat daarmee op de 7e plek in de ranglijst met zonnigste jaren. In maart was het nog nooit zo zonnig als dit jaar. De zon scheen bijna twee keer zoveel als normaal en maart 2014 zou daarmee niet misstaan voor een normale zomermaand. Ook de maanden juni, september en november waren zeer zonnig. Het aantal mooiweerdagen in 2014 in De Bilt bedraagt 80 tegen 49 normaal. Voor een mooiweerdag moet de temperatuur boven normaal liggen en moet het droog en zonnig zijn. Alleen 1947 kende meer mooiweerdagen: 88.
Vrij droog jaar, wateroverlast in zomer
De totale neerslagom in 2014 is met 776 mm iets onder de normale 849 mm uitgekomen. Van droogteproblemen was dit jaar geen sprake. Wel kwam het in de zomer veelvuldig tot wateroverlast. In juli veroorzaakten lokale stilhangende onweersbuien regelmatig problemen en op 28 juli kwam het grootschalig tot wateroverlast. Een storing veroorzaakte vooral in een strook over het midden van het land extreme neerslaghoeveelheden. In augustus liet de zomer het afweten. De herfst zette dit jaar al in augustus in en leverde de maand een gedeeld tiende plaats op in de lijst met natste augustusmaanden. De overvloedige regenval werd gecompenseerd door prachtig nazomerweer in september. Het nazomerweer resulteerde in een top-10 notering in de lijst met droogste septembermaanden.
Extreem weer – code rood met Pinkpop
In de zomer kwam het meerdere keren tot extreem weer (code oranje) door zware onweersbuien. Op maandag 9 juni gold voor Limburg zelfs een weeralarm (code rood) in verband met zwaar onweer. Pinkpop in Landgraaf kwam met de schrik vrij.