Vrij warme en gemiddeld over het land droge julimaand

04 juni 2020, 15:42

Juli 2016 was een vrij warme zomermaand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 18,4 graden tegen 17,9 normaal. Vooral de tweede helft van de maand verliep warmer dan gebruikelijk. Ondanks lokale wolkbreuken met wateroverlast was het gemiddeld over het land een droge maand met 62 mm neerslag tegen 78 normaal. In het midden en oosten was er een gebrek aan mooi-weerdagen, terwijl het in het westen vaak droog en zonnig was. De zon scheen landelijk gemiddeld 223 uur tegen 212 normaal. In het oosten was het te somber, in het westen zonniger dan normaal.

In totaal waren er 24 warme dagen (maxima van 20 graden of meer) tegen 22 normaal. De Bilt telde acht zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) en dat is er één minder dan gebruikelijk. Op woensdag 20 juli kwam het tot de eerste en voorlopig enige officiële tropische dag van het jaar. Daarvoor moet het in De Bilt 30 graden of meer worden. Met een maximumtemperatuur van 32,9 graden was het zelfs de warmste 20 juli ooit gemeten. Normaal telt juli twee officiële tropische dagen.

Noord-Limburg (meetstation Arcen) en Midden-Limburg (meetstation Ell) noteerden een regionale hittegolf, die duurde van 17 t/m 25 juli. Er werd voldaan aan de voorwaarde van minstens vijf zomerse dagen op rij, waarvan er drie zelfs tropisch moeten zijn. De hoogste temperatuur van juli werd op de 20e gemeten in Eindhoven met 35,2 graden. De hitte-periode viel precies samen met de Nijmeegse Vierdaagse, waardoor het zwaar wandelweer was. Eerst was het zonnig met een lage luchtvochtigheid, maar op de derde en vierde dag werd het zeer vochtig en vielen enkele stevige buien.

Op 14 juli werd op de Veluwe in Deelen de laagste temperatuur van de maand genoteerd met 5,8 graden. Aan de grond koelde het daar toen af naar 2,1 graden. Dat is erg koud voor de zomer, maar niet uniek. Ook 15 juli was het fris, daarna liep de temperatuur steeds verder op.

Weinig mooi-weerdagen in midden en oosten

Op het KNMI-hoofdstation in De Bilt werden slechts vier zogenaamde mooi-weerdagen genoteerd. Normaal zijn dit er zeven. De definitie van een mooi-weerdag is dat de temperatuur boven het langjarig gemiddelde moet uitkomen, het nagenoeg droog moet zijn en de zon minstens de helft van de tijd moet schijnen. Gebrek aan warmte was er niet, maar wel ontbrak het aan stabiel zonnig en droog zomerweer.

Vrijwel dagelijks ontstonden deze maand landinwaarts flinke stapelwolken die regionaal soms uitgroeiden tot zware hoosbuien. Vaak bleven deze buien lang boven één plaats hangen met lokale wateroverlast tot gevolg. In de meeste provincies viel 50-90 mm neerslag. In het Brabantse Dongen viel alleen op 22 juli al 98 mm en is de maandsom uitgekomen op 128 mm. Ook op andere plaatsen in Brabant, in de Achterhoek, in Flevoland en in Drenthe viel lokaal meer dan 100 mm. Er gold deze maand negen keer code geel voor onweer in delen van het land en op 20 juli in Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht code oranje.

Prima zomermaand in westen

In het westen werd slechts een paar keer gewaarschuwd voor een stevige onweersbui. Juli was in de westelijke kustgebieden, op Texel, Vlieland en Terschelling zeer droog met slechts 25-50 mm regen. Dit gold ook voor Midden-Limburg, waar het vorige maand nog extreem nat was. Normaal valt er 65-80 mm. Ook scheen de zon aan zee veel meer dan in het binnenland. Ter vergelijk: 258 uur in Den Helder, 255 in Vlissingen en 192 in Maastricht. In Den Helder was het daarmee circa 30 uur zonniger dan normaal en in Maastricht 10 uur te somber. Het midden van het land kreeg de normale hoeveelheid zonuren.

Minder buien en meer zon resulteren in Den Helder en Rotterdam in het gebruikelijke aantal van zeven mooi-weerdagen. Vlissingen noteerde zelfs elf mooi-weerdagen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven